latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:14 ⇒ 18:14 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Макрон - лицем у лице

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Француске Емануел Макрон састали су се у тврђави Брегансон, љетњој резиденцији француских лидера.
Макрон и Путин (фото: kremlin.ru) -
Макрон и Путин (фото: kremlin.ru)

Предсједник Француске Емануел Макрон је на састанку са руским лидером Владимиром Путином рекао да очекује да ће наставити са састанцима и преговорима са предсједником Русије.

Он је додао да се нада да ће са Путином разговарати о Ирану, јер су и Москва и Париз забринути због ситуације у том региону, као и о Украјини.

Макрон је, такође, истакао да је за њега важан састанак са предсједником Русије.

- За мене је ово веома важан састанак, јер данас преживљавамо историјски тренутак у међународним односима - рекао је Макрон.

Француски предсједник рекао је да би током састанка са Путином могао да буде припремљен самит "нормандијске четворке".

- Наравно, разговараћемо о Украјини. Прецизираћемо ставове које наше земље имају и (разговарати) о изјавама које је недавно дао предсједник (Украјине) Зеленски. Знам да је предсједник Путин такође разговарао са предсједником Зеленским - рекао је Макрон.

- Заједно ћемо то разматрати и припремити предстојеће сусрете, заједно са канцеларком (Њемачке Ангелом) Меркел и предсједником Зеленским у нормандијском формату - објаснио је француски лидер.

Он је додао да намјерава да разговара и о ситуацији у Идлибу са својим руским колегом.

- Дубоко смо забринути због ситуације у Идлибу. Цивилно становништво живи под бомбама. Међу цивилним становништвом има жртава и Француска је веома забринута због тога - истакао је Макрон на почетку разговора са Путином.

Он је додао да се "мора поштовати примирје постигнуто у Сочију". Осим тога, француски лидер је навео да намјерава да разговара са предсједником Русије "о уставном процесу у Сирији".

Он је истакао да се нада да ће Русија и ЕУ створити нову архитектуру безбједности.

И предсједник Русије Владимир Путин рекао је да намјерава да на састанку са својим француским колегом разговара о питањима међународне безбједности и додао да се нада да Европљани желе да чују Русију када је у питању међународна безбједност.

- Мислим да ћемо моћи да поразговарамо о питањима међународне безбједности. Предсједник је поменуо је проблеме у овој области. Они заиста постоје ... Мислим да су Европљани заинтересовани да нас саслушају и на одговарајући начин одреагују - истакао је Путин.

Путин је истакао да Русија за сада не види никакве америчке иницијативе за продужење споразума о смањењу стратешког наоружања, иако су предлози Москве "на столу".

- Желио бих да вас подсиетим да није Русија та која се једнострано повукла из Споразума о ПРО. Нисмо се ми повукли из Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Тренутно је на дневном реду продужење споразума о стратешком офанзивном оружју – СТАРТ-3. Ми за сада нисмо видјели ниједну иницијативу наших америчких партнера. Иако су наши предлози на столу - објаснио је Путин.

Председник Русије саопштио је да ће француског лидера обавијестити о свом разговору са украјинским предсједником Владимиром Зеленским, јер постоје ствари које уливају "опрезан оптимизам".

Путин и Зеленски одржали су телефонски разговор 7 августа.