latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:31 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Ко зарађује на мигрантима?

Неприлика или добра прилика?! На мигрантској кризи, дефинитивно, може да се заради.

Град Бихаћ, од почетка мигрантског таласа добио је милионе за развој локалних пројеката, а ситуација на руку посебно иде привредницима, који изнајмљују просторе за смештај миграната. Међутим, све су то "привидни бенефити", истичу у Босанском Петровцу, и поручују да - најављено формирање мигрантског кампа у њиховој близини, за њих значи само једно – ново напуштање вијековних огњишта.

Бишћанин Халил Бајрамовић, на самом почетку мигрантске кризе, хотел Седру, који је у његовом власништву, уступио је међународним организацијама за смјештај миграната. Бајрамовић је и власник хале у Меденом Пољу, надомак Босанског Петровца, у коју власти УСК намјеравају да премјесте мигранте. Корист од изнајмљивања простора за смјештај миграната је вишеструка, каже Бајрамовић. Поред прихода који остварује од ренте, дио средстава слива се и у државни буџет.

- Прво у старту што се може извући позитивно је 150 хиљада марака ПДВ-а што је плаћено држави на основу закупнине - рекао је Халил Бајрамовић, привредник.

Корист од мигрантске кризе, истиче Бајрамовић, има и локална заједница.

- Видим шта се десило у Бихаћу. Око четири милиона марака на вијећу је разматрано што су дошли представници ИОМ-а да реферишу гдје је утрошен новац. Од расвете, цијелу зиму плаћају расвјету Бихаћу 50 одсто - тврди Бајрамовић.

Тачно је да су од почетка мигрантске кризе у граду урађени бројни пројекти, међутим, није све тако добро као што изгледа на први поглед, истичу бихаћке власти. Негативне стране кризе, кажу, далеко се више истичу од позитивних.

- Ми би најсретнији били када не би било ни миграната, нити те користи које има од њих - сматра Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа.

Исто мисле и у Босанском Петровцу. Не желе, кажу, никакав новац у замјену за мигранте на подручју општине! Против најављеног формирања мигрантског кампа у просторијама некадашње земљорадничке задруге у Меденом пољу, седам километара од града, истичу – бориће се свим могућим средствима.

- Ми тражимо партнере и савезнике у властима федерације и властима Српске, ових дана имамо састанке и разговоре. Очекујемо с њихове стране подршку - истакао је Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац.

Породица Мишчевић из избјеглиштва се у Медено Поље вратила 2001. године. Борили су се на све начине да се снађу у тешким послијератним временима. Успјели су, кажу, колико толико да стабилизују живот, међутим, уколико се у њихово село населе мигранти, поручују, не преостаје им ништа друго осим да поново напусте огњиште.

- Нема живота нама. Ионако је живот танак, а са њима...Та популација није добродошла, не знамо ко су - кажу Мишчевићи.

Подршку Србима повратницима у Босански Петровац пружио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је поручио да ће се свим политичким и правним средствима супротставити намјерама Владе Унско-санског кантона да мигранте насели у Медено Поље.