latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:42 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Пливање од Вишеграда до Старог Брода у помен страдалим Србима

Невен Јовановић посљедњих пет година плива маратон од Вишеграда до Старог Брода, у знак сјећања на седам хиљада Срба, које су усташе убиле 1942. године.

Тако је било и ове године, када је испливао стазу дужине 20 километара.

Невен је горажданин настањен у Лондону. Каже да је његова мисија да овај злочин над српским народом никада не буде заборављен.

- На овом ходочашћу односно пливочашћу успјели смо да још једном будемо блиски са свима који су оставили животе у овој , узбрањеној али никада укроћеној Дрини која се мути са поводњом и без поводња, и са поводом и без повода - прича Невен.

У овом подивигу, каже, имао је велику помоћ породице и пријатеља.

- Дошао сам да подржим мог пријатеља Невена на овом племенитом гесту да да се плива Дрином да се не забораве ове жртве које су овдје изгубиле животе - каже Митар Мандић.

У Старом Броду подигнуто је спомен-обиљежје и капела, а у завршној фази је изградња меморијалног музеја и јединственог споменика, који ће бити освештан 7. септембра.

- Надам се да ће и остали слиједити њихов примјер не само у овоме чиме се они баве, него да ће долазити и дјеца и омладина и да ћемо овдје писати текстове есеје, пјесме и приче све оно што је везано за Стари Брод - каже Драган Вукотић, свештеник.

Невенова жеља је да овај пливачки маратон прерасте у старобродски меморијал, да окупи све пливаче који би се на овај начин поклонили сјенима старобродских мученика.