latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:44 ⇒ 20/08/2019 | 09:01 | Аутор: СРНА

ЕУ: Чланови Предсједништва да превазиђу разлике

Делегација ЕУ у БиХ охрабрује чланове Предсједништва БиХ да путем дијалога и компромиса превазиђу разлике у интересу свих грађана БиХ, истичући да је формирање власти у БиХ од кључне важности за напредак земље у процесу интеграције у ЕУ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације ЕУ речено је за телевизију Н1 да би споразум, постигнут 5. августа, требало да служи као основа да се омогући брзо формирање власти и стабилно функционисање институција, чиме би се омогућило спровођење пријеко потребних реформи.

Уз подсјећање да је ЕУ поздравила споразум који су су лидери СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ постигли 5. августа као важан корак напријед и као резултат компромиса између потписника, истакнуто је да је ЕУ спремна да настави да пружа помоћ, али да је сада одговорност на домаћим лидерима да крену напријед и спроведу споразум у року од 30 дана, како су договорили.

Принципе за формирање власти потписали су лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, а у њим је предвиђено да Савјет министара буде конституисан до 5. септембра.

Бошњачка страна формирање власти условљава слањем годишњег националног плана за приступање НАТО-у, иако то није ни поменуто у потписаним принципима.

Предсједништво БиХ сутра би требало да одлучује о упућивању Годишњег националног програма у Брисел, те именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара.