latinica  ћирилица
19/08/2019 |  19:30 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Линта: Урадити извјештај о рехабилитацији НДХ и представити свијету

Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је поводом истицања усташке заставе на огради дјечијег игралишта у Сплиту да усташке снаге некажњено воде жестоку кампању мржње према Србима, те позвао Министарство спољних послова Србије да уради извјештај о рехабилитацији НДХ и усташтва у Хрватској и представи га међународној заједници.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да је то нужно пошто Хрватска није спремна да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу.

Линта је подсјетио да је у Сплиту посљедњих година учестало исписивање усташких и нацистичких графита на зидовима зграда, дјечијих вртића, школа и на другим мјестима, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- У питању су графити којима се шири мржња и позива на убијање Срба - `Србе на врбе`, `Убиј Србина`, `Нож, колац, Јасеновац`, `Србосјек сиче, четник виче`, `Мрзим школу и Србе`, усташко `У`, `За дом`, `НДХ`, кукасти крст и друго - указао је Линта.

Он је навео да су у том граду чести случајеви оштећивања аутомобила са српским таблицама - бушење гума, гребање лимарије, исписивање србмрзачких графита, те разни други начини, као и да се почетком ове године десио бруталан напад усташа на ватерполисте "Црвене звезде", а затим скандалозно исмијавање "Звездиних" ватерполиста на сплитском карневалу.

- Апсолутно је сигурно да организатори и починиоци злочина из мржње и многи други који су се дешавали и дешавају се у Сплиту и широм Хрватске неће бити кажњени, ако и којим случајем буду идентфиковани и ухапшени, ради симулирања да је Хрватска тобоже правна држава, веома брзо ће бити пуштени на слободу - рекао је Линта.

Он је закључио да је сваком ко зна шта се у Хрватској дешава потпуно јасно да је данашња Хрватска проусташка држава чији је темељ геноцидна НДХ и усташтво.