latinica  ћирилица
19/08/2019 |  21:37 | Аутор: СРНА

Због расистичких коментара суспендована Мађаревићева

Хрватски дипломата Елизабета Мађаревић суспендована је и повучена из хрватске амбасаде у Берлину након расистичких и ксенофобни коментара на Фејсбуку у којима је заговарала "бијелу Европу".
Елизабета Мађаревић - Фото: Facebook
Елизабета МађаревићФото: Facebook

Инспекција Министарства спољних послова Хрватске предложила је да јој се изрекне најтежа дисциплинска мјера, а то је отказ, потврдио је у поподневним часовима министар спољних послова Гордан Грлић Радман.

Мађаревићева је на свом профилу на Фејсбуку заговарала "бијелу Европу", изражавала ксенофобне и хомофобне ставове, а својевремно је у ауторском тексту њемачком канцелару Ангели Меркел замјерила "недостатак властите културе".

Оваква препорука стигла је јер се Мађаревићева, иначе први секретар у хрватској амбасади у Њемачкој, расистичким и ксенофобним коментарима огријешила о законе и етички кодекс који обавезује дипломате да штите углед Хрватске у иностранству, иако то, како наводи портал Индекс, нису њене прве спорне објаве Фејсбуку.

Мађаревићева се, након што је због расистичких коментара позвана у Министарство, бранила изјавом да јој је профил хакован, иако је након што је овај портал објавио да на Фејсбуку шири расизам на тој друштвеној мрежи, с истог профила, написала да је овај портал објавио "лијепу' причу" о њој, те да остаје при својим ставовима.

Након што је позвана у Министарство, Мађаревићева је нагло промијенила причу и изјавила да јој је профил хакован, те да је циљ напада Влада. Одлуку о санкцији треба у поступку још да потврди дисциплински суд.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић јуче је рано послије подне понашање Мађаревићеве назвао катастрофом.

- Ако дође до одлуке да је дошло до повреде службене дужности, а како ми се све чини да је тако, ако је то тачно и није хаковано, то је катастрофа - рекао је Пленковић, додавши како мисли да су и министар спољних послова и само Министарство добро реаговали након што је избио скандал.

Реаговала је и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић у објави на Твитеру.

- Поздрављам брзу реакцију министра Гордана Грлића Радмана који ме је одмах обавијестио о корацима које предузима и чињеницама које се утврђују у случају раднице амбасаде у Берлину. Изјаве које подстичу несношљивост и расизам су неприхватљиве - истакла је Китаровићева.

Она је навела да ће се насупрот нетрпељивости појединаца у хрватској служби спољних послова промовисати љубав према отаџбини, професионалност, отвореност према свијету и заштита хрватских државних интереса, те вриједности на којима је утемељена модерна хрватска држава.