latinica  ћирилица
19/08/2019 |  21:59 ⇒ 23:08 | Аутор: РТРС

Срби са све четири стране свијета посјетили огњишта на подручју Велике Кладуше

Преображење Господње прослављено је и у селу Градина, на подручју општине Велика Кладуша. У храму Преображења Господњег, служена је литургија, гдје се окупио и велики број православних вјерника, из Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

Многи од њих, из овог краја, одселили су се још 70-их година прошлог вијека, док су други то учинили у току последњег рата. Организатор манифестације је општина Велика Кладуша на челу са начелником општине, Фикретом Абдићем.

Срби са све четири стране свијета, окупили су се у Градини, да посјете огњишта и оживе сјећања. 

- Јединствена је прилика да дођу људи са свих страна. Вуче ме једноставно. Тај осећај имам за завичај који је ваљда свима познат, па не треба објашњавати - рекао је Раде Вујасин из Земуна.

Невенка Драшковић Ступар из Инђије је истакла да је за њу ово окупљање јако емотивно.

Бројни гости дошли су у Градину. Ипак, највише их је из Инђије, а међу њима и начелник општине који је поријеклом из овог краја, а и главни иницијатор је посјете. 

- Лијепо једно окупљање, лијепо једно дружење и ми се трудимо из Инђије заиста да помогнемо свима онима којима је помоћ потребна и неким породицама овдје, али и врло често идемо и у Далмацију, манастир Крку, и на Кордун, Банију и гд,е год стижемо и увијек кажемо Бог је некоме дао прилику да помогне и ми се заиста трудимо да тај пут слиједимо - нагласио је предсједник општине Инђија Владимир Гак.

Окупљање на празник Преображења Господњег, у селу Градина, постало је пракса од доласка Фикрета Абдића на мјесто првог човјека општине. 

- Желимо да људи сви који су отишли у Инђију и који су отишли у друге крајеве као што је Стара Пазова, да се врате у свој крај, да се врате на своја огњишта. Овдје им је слободан приступ, ми стојимо иза њега, јер то су наши грађани - истакао јес авјетник начелника општине Велика Кладуша Едвин Абдић.

- Значај овога празника што се овако обиљежава, јер овдје мали број живи, православних породица у овом селу Бојна и Градина свега око 20-ак домаћинстава. И од великог је значаја што се на овај начин прославља ова слава овдје - додао је свештеник Милош Црепуља.

На подручју Велике Кладуше и околних села, живи свега 76 лица, док је прије рата у овом крају живјело 22.00 Срба.