X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
20/08/2019 |  09:17 ⇒ 13:19 | Извор: РТРС

На слободи предатор из Теслића који је вребао дјецу са четири Фејсбук профила

Лице чији су иницијали Д.Т, ухапшено у Теслићу, које се сумњичи да је починио кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографијом, пуштено је на слободу након криминалистичке обраде, по налогу поступајућег тужиоца.

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, реализовали су оперативну акцију кодног назива "Инверзија" у оквиру које је слободе лишено лице Д.Т. у Теслићу, саопштено је из МУП-а Српске.

- Лице се сумњичи да је почнио кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце са порнографијом и он је након криминалистичке обраде, по налогу поступајућег тужиоца, пуштен на слободу - наводи се у саопштењу.

Из МУП-а истичу да је у оквиру ове истраге, под надзором Оркужног јавног тужилаштва Добој, извршен претрес локације коју користи лице лишено слободе и том приликом пронађено је и одузето више предмета који ће се користити у даљој истрази.

РТРС незванично сазнаје да је ријеч о Душку Топићу и да би се ово лице могло окарактерисати као истински предатор, којем су идентификована четири Фејсбук профила које је именовани користио, а на сваком од профила имао је по неколико хиљада пријатеља на којима су као профилне фотографије углавном фотографије дјеце.

Према незваничним сазнањима, осумњичени се, иако је знао да је ријеч о дјеци узраста 12, 13 година, дописивао са њима, на почетку их испитивајући о свакодневним стварима а касније о њиховом сексуалном животу.

Такође, сазнајемо и да их је питао да ли би хтјеле да имају сексуални однос са њим, постављао разна ласцивна питања и слично, а наводио је жртве да се фотографишу без одјеће и да му шаљу фотографије.

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки крииналитет МУП-а Републике Српске настављају са примјеном истих или сличних мјера надзора на друштвеним мрежама, а све с циљем спречавања и сузбијања дјечије порнографије.

- Родитеље малољетне дјеце савјетујемо да буду максимално опрезни приликом кориштења друштвених мрежа, те да на друштвеним мрежама не објављују фотографије дјеце, да не прихватају за пријатеље лица која лично не познају, да не комуницирају са непознатим лицима и не дају своје личне податке, али и податке о другим лицима странцима на интернету. О истом треба да поуче и своју дјецу - наглашава се у саопштењу из МУП-а Српске.

Из МУП-а указују да се више информација о самој превенцији, али и начину како се могу пријавити одређена кривична дјела висиокотехнолошког криминалитета може наћи на интерент сајту Одјељења за високотехнолошки криминалитет.