X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/08/2019 |  11:22 | Извор: СРНА

Прва жртва вируса западног Нила у Србији

Жена /84/ из Београда која је била хронични болесник и обољела од грознице западног Нила преминула је, што је прва овогодишња жртва која се може довести у везу са тим вирусом у Србији.
Комарац (фото: Thinstock ) -
Комарац (фото: Thinstock )

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је да су до данас на територији Србије регистрована три случаја оболијевања од грознице западног Нила, и то у Београду два потврђена и један вјероватни са једним смртним исходом.

До 15. августа године у земљама ЕУ у хуманој популацији пријављено је 68 случајева оболијевања од грознице Западног Нила и то у Грчкој 48, Румунији осам, Кипру пет, Италији три, Мађарској два, те по један случај у Бугарској и Француској.

У истом периоду у земљама ЕУ регистровано је шест смртни исхода који се могу довести у везу са оболијевањем од грознице Западног Нила и то у Грчкој четири и Румунији два.

Инфекција вирусом западног Нила на подручју Србије први пут је званично регистрована крајем јула 2012. године.

Од 2012. до 2018. године у Србији је регистровано 989 случајева ове грознице, а забиљежено је и 97 смртних исхода који се могу довести у везу са тим обољењем.

Грозница западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца.

Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док се човјек зарази случајно и инфекција се са њега даље не преноси.