X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
20/08/2019 |  12:02 | Извор: СРНА

Ветерани бране поздрав "За дом спремни"

Збор удружења ветерана хрватских гардијских јединица одбацио је судску пресуду о незаконитости усташког поздрава "За дом спремни".
Хрватски ветерани - Фото: Pixsell
Хрватски ветераниФото: Pixsell

Након одлуке суда да музичара Марија Росу прогласи кривим и осуди на новчану казну, јер је пјевао пјесму "Бојна Чавоглаве" у којој се наводи усташки поздрав, хрватски ветерани кажу да им оваква пресуда и, како наводе, непрекидно тенденциозно повезивање симбола рата деведесетих са оним из Другог свјетског рата, ствара "немир, нерасположење и узнемиреност".

Оваквим "политичким пресудама" крше се закони Хрватске, тврди то удружења ветерана, које сматра да је поздрав ХОС-а "За дом спремни" регуларан.

Хрватски ветерани сматрају да се пресудама које забрањују усташки поздрав напада "морални дигнитет хрватскога народа и свих грађана Хрватске", преноси портал Народ.хр.

- Марко Перковић Томпсон /аутор пјесме "Чавоглаве"/ није само учествовао као војник у "Домовинском рату", већ је одбрани допринио и својом пјесмом - наводе хрватски "бранитељи".

Виши прекшајни суд је образложио да је "поздрав у облицима `За дом` и `За дом спремни`, без обзира на изворно хрватско књижевно и поетско значење... кориштен као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је утемељен на расизму и тиме симболизира мржњу према људима различите расе, вјерског или етничког идентитета".