latinica  ћирилица
20/08/2019 |  12:17 | Аутор: Вечерње новости

Два српска кандидата у трци за Оскар

Српски кандидат за Оскар биће биран између историјске драме "Краљ Петар Први" Петра Ристовског и трагикомедије "Делиријум тременс" Горана Марковића, сазнају Вечерње новости.
Филм "Краљ Петар Први" (фото: Промо) -
Филм "Краљ Петар Први" (фото: Промо)

Без обзира на неколико снимљених, па и награђиваних филмова, на конкурс АФУН-а (Академије филмске умјетности и науке), који истиче данас, пријављена су само ова два филма.

Оба кандидата испуњавају формалне услове да буду прихваћена, што значи да већинско учешће у ауторској и глумачкој екипи имају људи са српским држављанством или пребивалиштем у Србији. "Краљ Петар Први" је имао и седам дана биоскопског приказивања, док "Делиријум тременс" има потписан уговор са биоскопом и очекује се да ће и тај услов испунити до рока - 20. септембра.

Ускоро би требало да засједа комисија коју, по новим правилима Америчке филмске академије, чине 24 члана чија су имена достављена Американцима прије расписивања конкурса. Кандидат се бира већином гласова.

Историјски спектакл "Краљ Петар Први" Петра Ристовског говори о неким од најтежих тренутака у српској историји, с почетка Првог свјетског рата. Насловну улогу игра Лазар Ристовски, а ту су још и Радован Вујовић, Милан Колак, Даница Ристовски...

Филм Горана Марковића "Делиријум тременс" је прича о славном глумцу који помоћу алкохола покушава да издржи огроман притисак живота и рада. Главног јунака игра Тихомир Станић, а глуме и Горица Поповић, Анита Манчић, Драган Петровић...

Посљедњих неколико година, чини се уобичајено, домаћи аутори "прескачу" кандидатуру за Оскар на ваненглеском подручју. Тако међу овогодишњим кандидатима нема ни остварења која су награђивана у иностранству, попут "Шавова" Мирослава Терзића или "Пијавица" Драгана Маринковића, па ни филма Предрага Гаге Антонијевића "Заспанка за војнике". Право учешћа однедавно имају и документарци, али ни награђивани филм Горана Радовановића "Случај Макавејев" није међу кандидатима.

Од прошле године Филмски центар Србије преузима трошкове избора, па тако кандидати не плаћају ни новчану партиципацију за учешће на конкурсу.

Прошле године српски кандидат за златну статуету био је филм Дејана Зечевића "Изгредници". Нажалост, српски филмови већ деценијама не стижу до званичних номинација. Најдаље је отишла драма Срдана Голубовића "Клопка", која је 2008. била на ужем списку од девет филмова номинованих за Оскар за најбоље страно остварење.