X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
20/08/2019 |  13:07 ⇒ 13:21 | Извор: СРНА

"Затворити факултете који издају лажне дипломе" (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да је валидност дипломе директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице питање за надлежне институције, али да ће се лично заложити да законом буде предвиђено затварање факултета који издају лажне дипломе.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

- Колико знам, надлежни органи су рекли своје - рекао је Додик новинарима, подсјећајући да је републички просвјетни инспекторат, на захтјев Тужилаштва БиХ, утврдио да постоји повреда материјалних чињеница када је у питању Мехмедагићева диплома и да је Универзитету за пословне студије у Бањалуци наложено да је поништи.

Додик је најавио да ће инсистирати да се у Републици Српској што прије промијени Закон о високом образовању и да се утврди да свака високошколска установа која изда лажну, невалидну диплому буде затворена.

- Не желим да се петљам шта је Тужилаштво имало намјеру да учини са тим. То нек оно настави и даље да ради - додао је Додик.

Он је навео да су федерални медији о случају Мехмедагићеве дипломе пренијели саопштење ОБА-е, али нису рекли о чему је ријеч.

- У Федерацији БиХ можете да имате лажну диплому, али ако неко одлучи да вас штити, онда то чине сви медији - закључио је српски члан Предсједништва БиХ.

Републички просвјетни инспекторат потврдио је прошле седмице да је диплома директора ОБА неважећа.

Ванредном контролом инспектора, проведеном 30. јула по налогу Тужилаштва БиХ, утврђене су бројне неправилности у Мехмедагићевој дипломи, коју је 2007. године, стекао на Универзитету за пословне студије у Бањалуци.

Овим поводом из Тужилаштва БиХ је саопштено да раде на ширем предмету који се односи на провјере законитости и ваљаности диплома руководилаца агенција за провођење закона на нивоу БиХ.

Осим у овом предмету, речено је да се врше још неке провјере, али из Тужилаштва нису дали више информација о томе.