latinica  ћирилица
20/08/2019 |  13:14 | Аутор: СРНА

Ухапшен држављанин Румуније и држављанка Италије због кријумчарења људи

Службеници Граничне полиције БиХ ухапсили су на граничном прелазу Градина држављанина Румуније чији су иницијали С.Г.С. /25/ осумњиченог за кријумичарење људи, саопштено је из Граничне полиције.
Гранична полиција - Фото: dnevni avaz
Гранична полицијаФото: dnevni avaz

Контролом аутомобила њемачких регистарских ознака којим је управљао С.Г.С. утврђено је да је сувозач на увид дао личну карту Румуније, а да је ријеч о држављанину Авганистана који је боравио у мигрантском центру Ушивак.

Возач С.Г.С, који је ухапшен 17. августа, предат је Тужилаштву БиХ.

Припадници Граничне полиције БиХ су на Међународном аеродрому Сарајево, на лету из Истанбула ухапсили држављанку Италије и Бугарске чији су иницијали П.Г. /53/ због сумње да је починила кривично дјело кријумичарење људи.

Гранична полиција је контролисала ову жену заједно са још три лица и том приликом су откривена три пасоша Турске, носачи и силиконски отисци печата граничних полиција ЕУ земаља и Турске.

П.Г. је, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предата Тужилаштву БиХ, док су три држављанина Турске испитана у својству свједока и одбијен им је улаз у БиХ након чега су враћени у Истанбул.

Из Граничне полиције наводе да је у првих седам мјесеци евидентирано 37 кривичних дјела кријумчарење људи, те три организоване групе или удружења за вршење кривичног дјела кријумчарење миграната.

Надлежном тужилаштву је у овом периоду поднесено 37 извјештаја против 74 лица, а међу пријављенима је 61 држављанин БиХ, четири Србије, три Црне Горе и по један држављанин Турске, Египта, Сирије, Холандије, Пакистана и Алжира.

- Број откривених кријумчара, а самим тим и активности полицијских службеника константно се повећава - наведено је у саопштењу.