latinica  ћирилица
20/08/2019 |  13:50 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Потврђено да Станишић и Жупљанин служе казне у Пољској

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић и некадашњи начелник Центра служби безбједности Бањалука Стојан Жупљанин служе у Пољској затворске казне на основу одлука предсједника Међународног механизма за кривичне судове у Хагу Кармела Ађијуса.
Стојан Жупљанин и Мићо Станишић - Фото: РТРС
Стојан Жупљанин и Мићо СтанишићФото: РТРС

У одлукама се наводи да је Министарство правде Пољске у писму Секретаријату изразило спремност да Станишић и Жупљанин затворске казне одслуже у овој земљи, саопштено је данас из Механизма.

Ађијус је позвао секретара Механизма да упути званични захтјев Влади Пољске да примијени ову одлуку, те да, уколико пристане, обавијести Станишића и Жупљанина и предузме све потребне мјере за њихово пребацивање у ту земљу.

Одлуку је Ађијус за Станишића донио 7. јуна, а дан раније за Жупљанина. Обје одлуке објављене су 13. августа.

Медији у Републици Српској јавили су раније да су Станишић и Жупљанин у августу пребачени из притворске јединице у Схевенингену у затвор у Пољску на издржавање затворске казне од по 22 године коју им је изрекао Хашки трибунал.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је у јуну 2016. године првостепену пресуду, те осудило Станишића и Жупљанина на по 22 године затвора због ратних злочина у БиХ.

Суђење Станишићу и Жупљанину у Хагу почело је 14. септембра 2009. године, а 27. марта 2013. године изречена им је првостепена пресуда.

Станишић се у марту 2005. године добровољно предао Трибуналу, а до почетка процеса и више пута током суђења био је на привременој слободи у Србији.

Власти Србије ухапсиле су Жупљанина у јуну 2008. године у Панчеву и од тада је у притвору у Схевенингену.

Оптужница коју је Трибунал против њих подигао 17. децембра 1999. године била је запечаћена до 13. јула 2001. године.