latinica  ћирилица
20/08/2019 |  14:21 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Ракић: Кључ опстанка Срба - нова радна мјеста

Функционери Српске листе, најбројније српске политичке партије на Косову и Метохији, данас су у Грачаници положили камен темељац за кућу четворочлане повратничке породице Велић.
Кућа за повратничку породицу Велић - Фото: СРНА
Кућа за повратничку породицу ВелићФото: СРНА

Камен-темељац положили су предсједник Српске листе Горан Ракић и потпредсједници Далибор Јевтић и Игор Симић.

- Градња кућа је један од начина да се створе услови за опстанак преосталих Срба на Косову и Метохији и одржив повратак расељених сународника - рекао је Ракић новинарима.

Он је нагласио да је пред свим Србима на Косову и Метохији трновит пут који се "може прећи само заједно и у јединству свих Срба са државом Србијом, њеном владом и предсједником Александром Вучићем".

- Кључ опстанка Срба на овим просторима су нова радна мјеста - истакао је Ракић и нагласио да је држава Србија обезбиједила знатна средства, која ће бити уложена у пројекте помоћи Србима на Косову и Метохији.

Он је поручио да држава Србија чврсто стоји иза свог народа на Косову и Метохији, као и да ће реализација у наредном периоду великог броја пројеката преосталим Србима омогућити бољу будућност и створити услове да повратак заживи.

Ракић је најавио да ће у наредним данима руководство Српске листе посјетити све српске средине јужно и сјеверно од ријеке Ибар, да би се на лицу мјеста упознали о проблемима преосталих Срба и понудили конкретна рјешења.

Јевтић, који је министар за заједнице и повратак у оставци у Влади самопроглашеног Косова, рекао је да је на данашњем састанку са предсједником општине Грачаница Срђаном Поповићем закључено да је неопходно објединити средства намијењена повратку и да ће уз градњу више десетина повратничких кућа у наредном периоду Министарство реализовати око 120 пројеката којима ће бити унапријеђени услови живота преосталих Срба на Космету.

- Бићемо у прилици да помогнемо заживљавање малих бизниса у српским срединама с циљем да се расељени врате, али превасходно да се ријеше егзистенцијални проблеми оних Срба који су упркос тешким условима живота опстали и преживјели протеклих двадесет година на Косову и Метохији - каже Јевтић.