latinica  ћирилица
20/08/2019 |  15:12 | Аутор: СРНА

Млађеновић: Очекујемо брз почетак изградње граничног прелаза

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић поздравио је одлуку Предсједништва БиХ којом је задужен Савјет министара у техничком мандату да за мјесец дана обезбиједи недостајућа три милиона КМ за заокружење конструкције финансирања изградње граничног прелаза и терминала код новоизграђеног моста "Братољуб" на Дрини између Братунца и Љубовије.
Недељко Млађеновић - Фото: СРНА
Недељко МлађеновићФото: СРНА

- Очекујемо да ће та одлука бити реализована и да ће брзо бити изабран извођач и почети радови. Колико сам упознат, Управа за индиректно опорезивање БиХ је привела крају процедуру избора извођача и било је потребно заокружити контрукцију финансирања тог пројекта - рекао је Млађеновић Срни.

Он је истакао да је било крајње вријеме да се то питање ријеши и да се крене у изградњу граничног прелаза који ће имати изузетан значај за развој, не само Братунца, него цијеле регије, али и за привреду из унутрашњости БиХ и Србије, јер се скраћује пут и трошкови превоза робе, чиме ће привредни субјекти остварити одређене уштеде.

- То је позитивна вијест, посебно за општину Братунац, јер ће резултирати додатним запошљавањем локалног становништва и фирми приликом изградње граничног прелаза - навео је Млађеновић.

Он је рекао да ће то допринијети још већем интересовању инвеститора за отварање привредних субјеката у индустријској зони која ће бити изграђена уз гранични прелаз, а који ће у цијелости бити у општини Братунац и биће само један заједнички терминал, чиме ће бити убрзана процедура граничне контроле и превоза путника и робе.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су чланови Предсједништва на данашњој сједници обавезали Савјет министара у техничком мандату да у року од 30 дана обезбиједи додатна три милиона КМ за изградњу граничног прелаза Братунац-Љубовија да би то питање било ријешено.

Начелник Одјељења за коминукације Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић данас је рекао Срни да укупна вриједност изградње новог граничног прелаза Братунац, према пројектној документацији, износи 14,5 милиона КМ, при чему у овом тренутку УИО има обезбијеђених 7,5 милиона КМ, док су додатна 3,5 милиона КМ била предвиђена у буџету УИО за 2019. годину.

Двије године су прошле од када је изграђен мост "Братољуб", који повезује Братунац у Републици Српској са Љубовијом у Србији.

Мост, чију је изградњу финансирала Србија, није пуштен у употребу јер БиХ није саградила гранични прелаз.