latinica  ћирилица
20/08/2019 |  15:51 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Турска: Полиција користила сузавац и водени топ против демонстраната

Турска полиција употријебила је водени топ и испалила сузавац како би растјерала демонстранте који су на југоистоку Турске протестовали због уклањања са функција тројице градоначелника из реда Курда само пет мјесеци након што су изабрани.
Демонстрације у Турској (фото: www.todayszaman.com) -
Демонстрације у Турској (фото: www.todayszaman.com)

Анкара је са функција уклонила градоначелнике из реда прокурдске Народне демократске партије и на њихова мјеста именовала државне службенике, а ухапшено је више од 400 људи осумњичених за повезаност са милитантима.

У највећем граду на југоистоку Турске Дијарбакиру полиција је у више наврата употријебила водени топ ради разбијања мање групе демонстраната.

Демонстранти су се потом окупили недалеко од градске скупштине чији су прилази блокирани металним преградама након што је државни службеник преузео функцију градоначелника.

Турско Министарство унутрашњих послова саопштило је да су градоначелници из реда ХДП-а у Дијарбакиру, Мардину и Вану оптужени за разне прекршаје укључујући и припадност терористичкој организацији и ширење пропаганде.

ХДП је саопштио да је уклањање градоначелника са функција политички удар и да је то непријатељски став према политичкој вољи курдског народа.

У саопштењу турског МУП-а истиче се да је покренута операција против милитаната из Радничке партије Курдистана у три провинције на југоистоку Турске.