latinica  ћирилица
20/08/2019 |  17:58 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Пријети ли БиХ тотална парализа?

Стављањем па повлачењем фамозног АНП на дневни ред сједнице Предсједништва огољена је политика Бакира Изетбеговића и његових сљедбеника да новог Савјета министара нема без НАТО интеграција, порука је из Српске.

Настави ли политичко Сарајево са уцјенама и куповином времена, Босни и Херцеговини слиједи тотална парализа, став је дијела стручне и политичке јавности Српске.

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон позива на компромис.

Сматра да се питање чланства БиХ у НАТО користи само да би се одгодило формирање власти.

"Читај како пише" понављао је Милорад Додик јавности протекле двије седмице. Изетбеговић, Комшић и Џаферовић су, углавном, читали и оно што није написано, па је тако и фамозни АНП, за њих, неславно завршио.

И тако ће бити све док не схвате да њихове жеље нису и не могу бити важније од воље грађана пола Босне и Херцеговине. Да народ у БиХ треба одлучити о чланству, а не политичари, поруку је послао и шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон.

Чланове Предсједништва позива да изнађу компромис, а не да питање чланства у НАТО користе само да би одгодили формирање власти.

- Управо због тога тражимо од чланова Предсједништва БиХ да изнађу компромис да би се осварио напредак. ОЕБС нема став о чланству БиХ у НАТО-у, већ народ БиХ треба одлучити о томе - наводи Бертон.

Средоје Новић, високи функционер СНСД-а, није оптимиста да ће до 5. септембра бити формиран Савјет министара, јер се политичка утакмица покушава добити куповином времена. Због тога, брод који тоне, све је извјесније да ће напустити СНСД. Упозорава да би се БиХ моглао десити горе од случаја "Мостар".

- Комшић не жели СНСД и Додика, што је кључно питање, и немају друго рјешење до куповине времена. Треба, коначно, јасно рећи да СНСД не жели да учествује у овој лакрдији и троши кредибилитет код бирача. Нека они формирају власт ако могу - истиче Новић.

У случају таквог сценарија, то би значило да БиХ до наредних избора нема Парламента, појашњава Новић.

ХДЗ не губи оптимизам.

Позивају на хитно спровођење изборних резултата и поштовања начела о формирању власти.

Свако друго дјеловање за њих је беспотребно и штетно.

Оцјењују да се потписници споразума морају вратити разговорима и пронаћи компромис без условљавања.

Међутим, не прецизирају како помирити супростављене политичке ставове Сарајева и Бањалуке: "Како се приближава рок за провођење договорених начела за формирање власти будућих партнера свједоци смо и различитих тумачења договорених начела, при чему се надамо, упркос разликама, да исти неће одвести БиХ у нове кризе које никоме не одговарају."

На нове кризе упозорава и универзитетски професор Драго Вуковић. С мање оптимизма коментарише сједницу Предсједништва.

Оцјењује да ће куповина времана БиХ одвести у тоталну "парализу".

-Та парализа је врло близу. Како ће се она догађати, ја то не знам. Да ли ће српски кадрови и представници напустити органе? Ако би српски представници изашли из Сарајева, онда би БиХ била у потпуности парализована - истиче Вуковић.

Дуго најављивани 20. август као дан "Д"- није донио ништа ново, осим наговјештај, да ни до 5. септембра неће бити договора.

Којим путем ће кренути БиХ?