latinica  ћирилица
20/08/2019 |  19:07 ⇒ 21/08/2019 | 07:34 | Аутор: РТРС

Шта је суштина предложеног Меморандума о размјени путних информација са САД?

Пропала сједница коју је заказао предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић оголила је намјере не само иницијатора сједнице већ и начин рада Савјета министара, а прије свих - српских министара и појединих директора у бх. агенцијама.

Наиме, од 29 тачака које је Комшић предложио, више од половине без расправе је скинуто са дневног реда.

Неки акти су класичан покушај преноса надлежности са ентитетског на бх. ниво, други пак сачињени без било какве сагласности надлежних институција Српске.

А има и оних које опасно подривају права грађана и суверенитет БиХ.

Да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и његова бројна "стручна служба" не знају ни сједницу пословнички припремити, тешко је повјеровати. Јер троши већ трећи мандат.

Више је извјестан синхронизован покушај са колегом му Шефиком Џаферовићем и са бх. министрима у техничком мандату, да у "галами”"око АНП-а, експресно, у тишини - "испод жита"прогура разне сумњиве акте.

И приде да свој неуспјех пред јавношћу минимизира: "Скинут је један број тачака дневног реда...Ја сам нпр. предложио да се скину прве три тачке јер нисмо добили материјал."

А материјал, који спомену, требало је да достави, у неуставној паралелној функцији предсједавајућег извршне и законодавне власти, Денис Звиздић.

Но извјештаји о европским интеграцијама и мјере о мигрантској кризи Комшићу и Звиздићу, да ли због прикривања поразних резултата Савјета министара - и нису биле, очигледно, много важне.

Јер да је другачије свеобухватан материјал био би припремљен. Неуспјело је покушао Комшић да са Шефиком Џаферовићем, распореди Фронтекс односно европске граничаре и домаће Оружане снаге на бх. границе, "заборављајући" на раније одлучно НЕ Српске и српског члана у Предсједништву.

Покушао је и да, уз помоћ српских министара у Савјету Драгана Мектића и Игора Црнатка, као предлагача, а потпуно игноришући ентитетску надлежност, примјера ради "унапријеђује сарадњу" са Турском и Азербејџаном у области цивилне заштите или образовања.

И сваки од ових, укупно 15 покушаја за једну сједницу, био је или черупање надлежности Српске или потпуно игнорисање њених институција.

Ипак "доминира" Мектићев покушај да Меморандумом о сарадњи са Министарством унутрашње безбједности Сједињених Америчких Држава успостави "блиску" сарадњу у размјени и употреби свих путничких информација.

Под плаштом, како то Мектић воли да каже у својим естрадним наступима, "транснационалне борбе против тероризма и других облика пријетњи".

- Када неко у било којој земљи која има потписан овакав споразум са САД чекира или резервише себи авионску карту за БиХ, ми ћемо одмах имати податке о коме се ради и да ли може бити потенцијална пријетња - риејчи су Драгана Мектића, министра безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату.

Но "заборавио" је Мектић да грађанима објасни, како би БиХ била једна од ријетких, ако не и једина земља која са Америком има такав поданички однос. "Заборавио" је да грађанима објасни како ће и они, током путовања, бити под будним оком америчких служби.

Јер његово "револуционарно" дјело подразумијева достављање свих биграфских података о путницима и посадама авио компанија са бх. тла. Све летове и сва путовања.

Планирао је Мектић и да се сви прикупљени подаци "складиште" баш у Министарству којим руководи, и да он заједно са америчким амбасадором Ериком Нелсоном буде потписник Меморандума.

- То је нешто за што нигдје нико није дао сагласност али је Министарство безбједности предложило да оно буде надлежно. Оно не може да буде надлежно за тако нешто - каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Да ли због незнања или да трагове прикрије, Мектић је претходно са колегама у Савјету мијењао и процедуре.

Првобитно планирани споразум исте садржине слободно "превео" у Меморандум занемарујући да два акта имају дијаметрално различиту и правну и процедуралну ваљаност. И потпуно игноришући обавезну законску тајност личних података.

Џевад Галијашевић дилему нема - овако планирани, за грађане и саму БиХ понижавајући однос, потпуно је одустајање од суверенитета земље.

- Па онда су нам они могли псотавити граничну полицију. Шта ће нам гранична полиција, дајмо то Американцима. Мектић у ствари не разумије улогу државе нити улогу безбједносних агенција и обавјештајних служби, односно државних инструмената уопште. Говоримо о потпуном урушавању права грађана БиХ да информације о његовом кретању путовањима буду дакле потпуно његова приватна ствар, то је потпуно одустајање од суверентиета земље - категоричан је Галијашевић. 

О тајној Мектићевој креацији под патронатом Америке засигурно ће бити још много ријечи.

Заустављена је као и све остале спорне тачке дневног реда пропале сједнице!

Ипак, чланови Предсједништва БиХ урадили су и једну добру ствар. Једногласном одлуком обавезали су Савјет министара да хитно обезбиједи три милиона КМ за изградњу граничног прелаза уз мост Братољуб који спаја Братунац и Љубовију у Србији.