latinica  ћирилица
20/08/2019 |  20:05 ⇒ 21/08/2019 | 12:30 | Аутор: АТВ

Рајчевић: Факултете који издају лажне дипломе треба затворити

Сви факултети који издају лажне дипломе, треба да буду затворени, рекао је за АТВ министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Он каже да у потпуности подржава иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да законом буде предвиђено затварање факултета који издају лажне дипломе.

- Могу да најавим да ће се у новом Закону о високом образовању, који ће се ускоро наћи у парламентарној процедури, у склопу пооштравања казнене политике, за оне високошколске установе које се свјесно баве таквим незаконитим и нечасним радњама, наћи одредбе које се односе на давање могућности административног дјеловања од стране Министарства и тренутне обуставе њиховог рада - истакао је Рајчевић.

Овим ће се, како Рајчевић каже, коначно знати ко су ти који руше високо образовање, стварају негативну перцепцију у јавности и одвраћају младе људе од школовања у Републици Српској.

- Ово је, на крају крајева, и дио мјера које смо предвидјели за реформу високог образовања у оквиру осигурања квалитета наставног процеса - додао је Рајчевић.