latinica  ћирилица
20/08/2019 |  22:13 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Пензионери у Словенији протестују због прескупог допунског осигурања

Синдикат словеначких пензионера протестовао је због великог повећања премија за допунско здравствено осигурање, које осигуравајуће куће правдају повећаним обимом и цијенама здравствених услуга.
Влада Словеније (фото: gov.si) -
Влада Словеније (фото: gov.si)

Пензионери су оптужили осигуравајуће куће за "картелни договор" који може угрозити велики број оних са малом пензијом.

Три осигуравајуће куће нуде у Словенији додатно осигурање које корисницима омогућава кориштење здравствених услуга без партиципације, а премију осигурања од 1. септембра по други пут ове године повећавају за још око 7,5 одсто на мјесечне износе од 35 до 36 евра.

- Они који са минималном пензијом не покривају ни основне животне трошкове плаћају једнаку премију допунског осигурања као и они са платом од десетак хиљада евра, што говори о степену солидарности тог система - навели су чланови синдиката пензионера у данашњем протестном писму јавности и Влади.

Они захтијевају да садашњи систем здравственог осигурања буде промијењен како би био побољшан положај пензионера који чине више од четвртине укупне популације, а за здравство су издвајали кроз доприносе цијели свој радни вијек.

- Приступ јавном здравству мора бити једно од грађанских права која су загарантована свима који су укључени у јавни систем, без обзира на здравствено, социјално или економско стање или способност појединца - наводи се у саопштењу.

Допунско здравствено осигурање предмет је честих критика у Словенији због устаљеног мишљења да осигуравајућа друштва из њега велике профите пребацују у "приватне џепове" док јавне здравствене установе често имају губитке.

Ранија влада и премијер Миро Церар предлагали су концепт којим би се допунско осигурање укинуло, а умјесто тога додатних 300 милиона евра обезбиједило промјенама система обавезног здравственог осигурања, при чему би они са вишим приходима плаћали више.