latinica  ћирилица
20/08/2019 |  22:27 | Аутор: СРНА

Амфилохије: Апсолутна је лаж да бих могао бити црногорски патријарх

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је данас да је потпуна бесмислица да је он експонент неке великоруске или великосрпске идеје и поручио да је апсолутна лаж да би могао бити црногорски патријарх.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Владика Амфилохије је у интервјуу за РТС навео да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић човјек политике и да не зна шта је црква.

Митрополит црногорско-приморски је рекао да је идеја да држава ствара цркву, и то секуларна држава, заиста јединствени феномен.

- Нисам имао прилику да разговарам и да се сретнем с њим након што је изнио ту идеју, иако сам желио, покушавао сам да непосредно са њим ступим у контакт, међутим, није дошло ни до каквог сусрета. Ми смо се срели лично посљедњи пут прије двије године, али онда није било ни ријечи о овоме - навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да је прије свега хришћанин, епископ православне цркве, хришћанске и да је за њега то основно својство.

- А црква којој припадамо, она се назива српском, руском или грчком, с обзиром на њено географско присуство, или с обзиром на број вјерника, али она је по својој суштини васељенска, нема национални карактер - навео је владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је додао да је апсолутна лаж да би могао да буде црногорски патријарх.

- То једино, ако бих изгубио памет, савјест и свијест - поручио је митрополит Амфилохије.