latinica  ћирилица
21/08/2019 |  07:19 ⇒ 09:04 | Аутор: РТС

Компанија Књаз Милош добила новог власника

Компанија Књаз Милош у Аранђеловцу постала је дио породице америчког Пепсика и чешког произвођача безалкохолних пића Мотони 1873. У компанији Књаз Милош, која је прије неколико година промијенила власника, 800 запослених производи 30 марки пића, а послије овог преузимања, аранђеловачка минерална вода продаваће се у 200 земаља.
Фабрика "Књаз Милош" Аранђеловац - Фото: Screenshot
Фабрика "Књаз Милош" АранђеловацФото: Screenshot

Компанија Књаз је од јуче у фамилији Пепсика у чијем саставу је и Старбакс сокови, Гранини, чипс Леис.

Уговор о продаји, у амбасади Чешке у Београду, потписали су власник компаније Књаз Андреј Јовановић, директор Мотонија Алесандро Пасквал и потпредсједник Пепсика Кристоф Гиј. Од преузимања прије четири године од фонда Мид Јуроп партнерса, аранђеловачка фирма је постала два и по пута ефикаснија и профитабилнија.

Постала је регионални играч и дошло је вријеме да буде у друштву најјачих фирми на свијету. Баш као некада фабрика чипса која је продата Пепсику.

- Кад причамо да се одричемо наших брендова на полицама у Србији да то прелази у стране руке. Ево вам одговор на то. Ја сам са Марбом у Хрватској био 11. бренд на полици која је билла везана за чипсеве и сличне производе. Они су званично на позицији број један - рекао је Андреј Јовановић, власник Мид Еуропа партнерс.

Доскорашњи власник компаније Књаз, Мид Јуроп партнерс најављује да ће новац од продаје реинвестирати у Имлек и направити од њега најмодернију мљекару у свијету.

Куповина из трећег покушаја

Да је компаније Књаз Милош добро радила и била тражен бренд, потврђује податак да су га садашњи власници купили тек из трећег покушаја.

- Видите да је лого Књаза Милоша на врху наших производа у свијету јер је бренд који квалитетом то заслужује. Купили смо сличне фирме у Бугарској, Словачкој, Мађарској и тридесет пута увећали производњу. Када је ријеч о броју радника нема отпуштања, већ само већег обима посла и више запослених - навео је Алесандро Пасквале, власник Матони 1873.

Према ријечима директора Пепсика, Кристофа Жилија, та компанија продаје милијарду комада производа дневно широм свијета.

- Књаз Милош је био регионално најпознатија минерална вода. Неки регионални брендови остаће регионални, али од данас ће минерална вода бити свјетски позната, као што је Пепси макс као и остали иновативни производи - истакао је Жили.

Компаније Књаз је годишње приходовала 75 милиона евра.

Нови власник се обавезао да ће наставити, не само производну већ и улогу у развоју локалне заједнице.

- Компанија Књаз Милош сваке године уплати, прошле године је уплатила у буџет Републике Србије 11 милиона евра. Ове године, ако се не варам, то ће бити и више - рекао је предсједник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж.

Куповина компаније Књаз Милош претходи посјети предсједника Чешке Милоша Земана Србији, који у септембру долази са представницима 50 великих компанија. Чешка је, каже амбасадор Томаш Пухта, четврти инвеститор у Србији а робна размјена двије земаље је око милијарду евра годишње.