latinica  ћирилица
21/08/2019 |  09:10 ⇒ 09:20 | Аутор: sputniknews.com

Ирански танкер у центру спора; САД хоће да га заузму

Власти Гибралтара саопштиле су да је америчко министарство правде поднијело захтјев за заузимање иранског танкера Грејс 1.

У саопштењу се наводи да ће о овом питању данас одлучивати Врховни суд.

Власти Гибралтара ослободиле су капетана и три члана посаде иранског танкера Грејс 1, који се сада зове Адријан Дарја, заплијењеног почетком јула, јавио је локални Гибралтар кроникл.

Такође је наведено да су неколико сати прије наводног ослобађања танкера САД затражиле од власти Гибралтара да га задрже. Лист истиче да је због новог захтјева одлука одложена до поподне данас.

Лист је цитирао судију Врховног суда Гибралтара Антонија Дадлија који је рекао да би Грејс 1 већ отпловио да САД нису поднијеле пријаву.

Два дана раније, свјетски медији су пренијели да је танкер ослобођен и да је кренуо ка територијалним водама Грчке, због чега је амерички државни секретар Мајк Помпео запријетио Атини да не помаже танкеру који је под америчким санкцијама, јер ће трпити посљедице.

Грчка је саопштила да није добила никакав захтјев од пловила да пристане у једној од њених лука.

- САД ће предузети све што је могуће како би спријечиле да ирански танкер у Средоземљу достави нафту Сирији и не прекрши америчке санкције - изјавио Помпео.

- Јасно смо ставили до знања да било ко ко додирне брод, било ко ко им допусти да пристану, ризикује да му САД уведу санкције - истакао је Помпео.

На танкеру се налази око два милиона барела нафте.

Техеран пориче да је нафта била намијењена Сирији и оптужује Велику Британију за угрожавање трговине и слободе пловидбе незаконитом запљеном танкера.