latinica  ћирилица
21/08/2019 |  09:17 ⇒ 22/08/2019 | 10:23 | Аутор: Независне

Пленковић: Нема дилеме, "великосрпска агресија" се десила

Нема никаквих дилема да се "великосрпска агресија" на Хрватску десила, изјавио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић коментаришући медијске наводе према којима је српски предсједник Александар Вучић од хрватске колегинице Колинде Грабар Китаровић затражио да не користи стално израз "великосрпска агресија".

Пленковић је рекао да се "великосрпска агресија на Хрватску догодила почетком 90-тих" и да је "спроведена уз подршку ЈНА и побуњеника и уз дириговано вођство из Београда".

- Ту нема никаквих дилема. Та је чињеница врло чврста и врло јасна, сигуран сам за сваког хрватског званичника, а нарочито за политику владе - навео је Пленковић.

Додао је, иначе, да му није било познато да су Вучић и Китаровић имали "преписку" на ту тему, јавља Хина.

Он је, такође, оцијенио да политички противници "подмећу" хрватској предсједници тако што у преткампањи за предсједничке изборе у Хрватској пласирају такве ствари у етар.

- Преткампања за предсједничке изборе траје. Они који не желе добро предсједници очигледно стављају такве ствари у етар - изјавио је он новинарима послије сједнице предсједништва и националног вијећа ХДЗ-а.

Хрватски недељник Национал објавио је наводну преписку између хрватске предсједнице и њеног бившег савјетника Мате Радељића, а у њој је и мејл у којем пише да ју је Вучић замолио да више не користи израз "великосрпска агресија".

Предсједник Вучић потврдио је наводе хрватских медија да је од хрватске предсједнице тражио да се не користи стално израз "великосрпска агресија", али је истакао да је од ње тражио и боље услове живота за Србе у Хрватској.

- Другачији је однос према српском живљу, људи треба да добију струју, воду. Тражио сам 'немојте људи да говорите о великосропској агресији све време', пошто то нема смисла. Али тражила је и она од мене. Није она била неко ко све прихвата, већ је и она тражила од нас. Ми где смо могли изашли смо у сусрет, где нисмо могли нисмо - рекао је предсједник Србије за ТВ Прва.