latinica  ћирилица
21/08/2019 |  09:26 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Ђокић: За сада без поскупљења струје

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се тренутно не разматра поскупљење струје у Српској иако постоје притисци произвођача електричне енергије, који траже да им буду уважени додатни трошкови настали у процесу производње.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је нагласио да је Република Српска одавно усвојила политику ниских цијена да би струја била доступнија свим грађанима и она се мора одржати.

- А да ли ће бити неких благих корекција цијена у корист произвођача видјећемо након што буду извршене потребне анализе - рекао је Ђокић за Независне новине.

Говорећи о могућој реконструкцији Владе Српске, Ђокић је навео да то треба да буде питање партнера који чине Владу и да је он увијек за то ако персоналним промјенама може бити унапријеђен рад.

Ђокић је истакао да је задовољан оним што је остварила Влада коју предводи Радован Вишковић.

Он је рекао да Министарство досљедно ради на реализацији Стратегије развоја енергетике до 2035. године, те се максимално труде да охрабре инвеститоре да улажу у енергетски и рударски сектор.

- Припремамо и закон о електричној енергији, који ће значити више инвестиција и квалитетније уређено стање између свих енергетских субјеката у Српској. Наставићемо да развијамо интерконекцију са сусједним државама. Очекујемо и доношење закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ - навео је Ђокић.

Када је ријеч о питању именовања новог сазива Савјета министара и Годишњем националном плану за НАТО, Ђокић је истакао да је разочаран што бошњачка политичка компонента блокира формирање Савјета министара и рад институција БиХ, наводећи да они желе да спријече да Милорад Додик и Српска имају већи утицај на рад институција БиХ.

- Не бих желио да дође до блокаде, зато што ће на губитку бити цијела БиХ. Било би неупоредиво боље, умјесто притисака и уцјена на Додика, искористити његову личну способност и вјештину у преговорима са другим земљама и у нашу земљу привући што више нових инвестиција и нових радних мјеста - закључио је Ђокић.