latinica  ћирилица
21/08/2019 |  10:23 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Одржано музичко-поетско вече "Ритам улице, мелодија ријечи"

Народна библиотека у Козарској Дубици организовала је музичко-поетско вече "Ритам улице, мелодија ријечи", на којој је стихове најпознатијих пјесника говорио глумац Небојша Дугалић.
Козарска Дубица: Ритам улице - Фото: СРНА
Козарска Дубица: Ритам улицеФото: СРНА

Музичко-поетско вече одржано је синоћ на шеталишту у Светосавкој улици, а уз велико интересовање публике, Дугалић је уз пратњу гитаристе Николе Секулића говорио стихове Змаја, Дучића, Бећковића, Костића и других аутора.

- Увијек ме радује када људи у мањим мјестима имају ентузијазма да покрену овакву врсту догађаја - то су неке мале културне револуције. С обзиром на вријеме у којем живимо увијек је драгоцјено сјетити се оног нашег најбољег наслеђа и да будемо чувари оног што смо наслиједили - рекао је Дугалић, један од најангажованијих глумаца у домаћим остварењима.

Он је додао да је поезија на неки начин занемарена, али да јој се увијек добро вратити и освјежити сјећање на налијеђене стихове.

- Мени је поезија сапутник од раног дјетињства. Цијели живот се бавим поезијом. Када читате било коју велику озбиљну литературу, била она у форми поезије или не, она заправо у себи има поетску структуру, и то је оно што наш живот артикулише и осмишљава на дубљи и озбиљнији начин", нагласио је Дугалић, који је добар дио живота градио позоришну каријеру.

Дугалић је играо у око 80 различитих улога, а његов рад у позоришту, како каже, обиљежиле су улоге кнеза Мишкина и Карађоза у "Проклетој авлији".

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Балабан изразила је задовољство што манифестација "Ритам улице, мелодија ријечи" траје годинама.

- Већ трећу годину познати глумци говоре поезију на нашој поетској вечери коју организујемо на шеталишту и драго нам је што је ове вечери то познати српски глумац Небојша Дугалић - рекла је Балабанова.

Средства за организовање ове манифестације обезбијеђена су пројектом који финансира Министарство културе и информисања Србије.