latinica  ћирилица
21/08/2019 |  11:06 | Аутор: СРНА

Српска књижевност на Сајму књига у Пекингу

На Међународном сајму књига у Пекингу, који почиње сутра, низом програма и публикација биће представљени српска књижевност, издаваштво и култура.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Србија ће наступити на националном штанду, а представљање ће протећи у знаку низа значајних годишњица, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Главне теме наступа су 810 година од настанка Студеничког типика Светог Саве, знаменитог списа уграђеног у темеље Српске православне цркве, државе и културе, као и 800 година од стицања самосталности српске цркве.

Биће обиљежено и 90 година од рођења српских писаца Милорада Павића и Александра Поповића, 30 година од смрти Данила Киша, 70 година од смрти Растка Петровића, те 120 година од рођења Радета Драинца.

Специјални гости на штанду Србије биће професор Пенг Јучао и студенти српског језика на Универзитету за стране језике у Пекингу, као и савремени српски пјесник Петар Матовић.

Србија и њена култура биће представљене специјалним публикацијама на енглеском и кинеском језику, у којима је велика пажња посвећена српско-кинеским културним везама.

Међународни сајам књига у Пекингу затвара се у понедјељак, 26. августа.