latinica  ћирилица
21/08/2019 |  11:07 ⇒ 11:09 | Аутор: sputniknews.com

Ковач: БиХ треба подијелити на три дијела, по узору на Белгију

Миро Ковач, актуелни предсједник Спољнополитичког одбора у хрватском парламенту, заговара подјелу БиХ на три дијела, с тим да Хрватска добије изборну јединицу.

Ковач, који је био шеф хрватске дипломатије, сматра да би Хрвати у Босни и Херцеговини подјелом те државе по узору на Белгију, могли да остваре равноправност са Бошњацима и Србима.

У Белгији, рекао је, постоје Фламанци, Валонци, Фландрија и њемачка језичка заједница.

Према његовим ријечима, Хрвати би тако били у потпуности равноправни с друга два уставотворна народа Бошњацима и Србима.

Сарајевски портал Кликс констатује да је овај, како наводе, утицајни хрватски политичар поново покренуо контроверзну тему звану "трећи ентитет", која је у међувремену у босанскохерцеговачкој политичкој, али и хрватској јавности била утихнула.

Штавише, наводи се, Ковач је најавио да ће званични Загреб бити још ангажованији у вези с Босном и Херцеговином, на шта га обавезују и одредбе Дејтонског мировног споразума.

- Њемачка језичка заједница има свој парламент и своју владу. Хрвати могу имати и своју изборну јединицу и бити равноправни с друга два народа - додао је Ковач.

Нагласио је и да се Хрватска не мијеша у унутрашње ствари у БиХ.

- Хрватска је потписала Дејтон и има обавезу да брине о стабилности БиХ и промовише испуњење обавеза које се тичу Устава - рекао је Ковач.