latinica  ћирилица
21/08/2019 |  11:53 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Горе плућа свијета! (ФОТО/ВИДЕО)

Бразилска свемирска агенција саопштила је да је број пожара у Амазонији повећан за 83 одсто у односу на прошлу годину, усљед великих сјеча шума.
Амазонија   (Фото:твитер) -
Амазонија (Фото:твитер)

Прашуме у бразилском дијелу Амазоније ове године погађа рекордан број пожара, показују подаци државне агенције за свемирска истраживања.

Институт је податке прикупљене уз помоћ сателита објавио недјељу дана након што је предсједник Бразила Жаир Болсонаро отпустио шефа ове институције због изношења података о сјечи шума.

Пожари су довели и до замрачења Сао Паола. Дневна тама која је трајала око сат времена, догодила се око 15 часова, након што су јаки вјетрови донијели дим из држава Амазонаса и Рондоније које су удаљене од Сао Паола више од 2.700 километара.

Сао Паоло орекривен димом

Највећа кишна шума на свијету кључна је у борби против глобалног загријавања.

Конзерватори су окривили Болсонара, тврдећи да је подстакао дрвосјече и пољопривреднике да крче шуму.

У међувремену је из америчке агенције НАСА саопштено да је укупан број пожара у Амазонији мало нижи од просјечног.

Док више пожара гори у Амазонасу и Рондонији, у државама Мато Гросо и Пари је број пожара нижи.

Шумски пожари обично избијају током сушне сезоне, али се и намјерно пале како би се нелегално раскрчила шума и добио простор за гајење стоке.

Подаци Националног института за свемирска истраживања показују да је више од 72.000 пожара горјело од јануара до августа у Амазонији. Ово је највећи број забиљежен од када су почела мјерења 2013. године. До прошлог четвртка забиљежено је више од 9.500 пожара.

Прошле године је забиљежено 40.000 пожара.