latinica  ћирилица
21/08/2019 |  14:41 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Српска ће обиљежити Дан сјећања на страдање Срба у Дрвару, Бос. Петровцу, Грахову и Гламочу

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са начелницима општина Босански Петровац, Гламоч, Грахово и Дрвар о положају Срба у Федерацији БиХ, најави Кантоналног одбора ХДЗ БиХ Ливно о обиљежавању 24 године од наводног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, као и намјери да се у Меденом Пољу смјесте мигранти.

На састанку је констатовано да је положај Срба у овим општинама тежак и у многим сегментима дискриминаторски, те да је тешка ситуација условљена чињеницом да је на простору ФБиХ по попису из 1991. године било 533.258 Срба, док је по попису из 2013. године тек 56.550 или 10,60 одсто од предратног броја српског становништва, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да су Срби у ФБиХ, у општинама Босански Петровац, Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч, иако врше локалну власт, игнорисани од виших кантоналних и федералних власти.

На састанку је закључено да је потребно приступити хитној измјени устава кантона, те да се у одредбе унесе клаузула о конститутивности Срба у тим кантонима. Посебна дискриминација се огледа у погледу запошљавања. Српски језик се мора уврстити у наставне планове школа у Федерацији БиХ, тамо гдје то није омогућено, као што је општина Гламоч, наведено је у саопштењу.

Фото: РТРС

Додик сматра да је најава Кантоналног одбора ХДЗ Ливно о обиљежавању наводног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, непотребна провокација Срба и њиховог живота на том простору.

- Ми смо против одржавања било каквог окупљања, и сам покушај би битно усложио политичко-безбједносну ситуацију на том простору и пореметио односе Срба и Хрвата - нагласио је Додик.

Донесена је одлука да ће, уколико до тога дође, Срби из тих општина организовати окупљање у знак протеста и онемогућавања одржавања тог догађаја.

Такође, Република Српска ће свечаном научно-историјском и културно-умјетничком академијом, 13. септембра обиљежити Дан сјећања на страдање Срба на том подручју.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да Република Српска не прихвата да се на простору општине Босански Петровац, у мјестима која припадају Србима, праве било какви центри гдје ће боравити мигранти, те је још једном позвао Србе, министре у техничком мандату Савјета министара, да не гласају за отварање таквог центра у Меденом Пољу, у општини Босански Петровац.

На састанку, којем су присуствовали и премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, министар правде Републике Српске Антон Касиповић и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, донесена је одлука да Влада Републике Српске подржи развојне и инфраструктурне пројекте у овим општинама, у укупном износу од 500.000 КМ.