latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:29 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

У припреми закон који ће омогућити кажњавање факултета због лажних диплома

Сви факултети који издају лажне дипломе биће санкционисани, поручено је из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Пред посланицима би ускоро требало да се нађе нови Закон о високом образовању, који ће омогућити министарству да казни факултете који крше закон.

Издавање диплома које нису стечене на основу залагања студента, једна је од најгорих појава у друштву коју морамо спријечити, поручио је ресорни министар Срђан Рајчевић.

Истиче да подржава иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да сви факултети који издају лажне дипломе буду и затворени. Најављује да ће од септембра пред посланицима Српске, бити закони о високом образовању и осигурању квалитета високог образовања, којима ће бити пооштрене казнене политике и успостављени контролни механизми.

- То подразумијева у новим законским рјешењима административну могућност издавања аминистративне мјере за забрану обављања рада високошколским установама гдје се у другостепеном поступку утврди да су запослени учествовали у нерегуларностима приликом издавања диплома - рекао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Рајчевић сматра да су неке ствари испливале на површину, након што је просвјетна инспекција издала рјешење о поништењу дипломе директора Обавјештајно безбједносне агенције Османа Мехмедагића стечене 2007. на Универзитету за пословне студије у Бањалуци. Ректор Универзитета Радован Клинцов, рекао је да ће се ова установа жалити на рјешење Инспектората и да стоје иза сваког свог студента.

- Замолио бих медије да се суздрже од неоснованих изјава о фалсификованим лажним дипломама гдје се у потпусности слажем с изјавом предсједника Додика и изјавом министра и стојимо на услузи у борби против фалсификатора и лажних диплома - истакао је Клинцов.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик јуче је изјавио да је валидност дипломе директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице, питање за надлежне институције.

- Не желим да се петљам шта је Тужилаштво имало намјеру да учини са тим, оно нека настави и даље да ради - сматра Додик.

Подјећамо, осим у овом предмету, из Тужилаштва је речено да су у току још неке провјере законитости и ваљаности диплома руководилаца агенција за провођење закона на нивоу БиХ. Републички просвјетни инспекторат, по налогу Тужилаштва, потврдио је прошле седмице да је диплома директора ОБЕ - неважећа.