latinica  ћирилица
21/08/2019 |  15:49 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Умјесто реконструкције старог, градња новог моста у Рудом

Мост преко ријеке Лим, на регионалном путу који представља најближу везу Српске са западном Србијом и сјеверном Црном Гором, и даље је један од највећих инфраструктурних проблема за општину Рудо. Прије седам година започета реконструкција, до данас није завршена, а све је извјеснија могућност градње новог моста.

Мост металне конструкције, који је под именом краља Александра 1938. премостио Лим на путу Рудо-Прибој, данас је због агресивне вишедецијске корозије и више него угрожен, док је дрвена коловозна површина у катастрофалном ситуацији.

Рато Рајак, начелник општине Рудо, је истакао да је реконструкција овог моста започета прије седам година, али до данас никад није урађена. Напуштена је, каже, послије неколико мјесеци рада и никад није настављена.

Док мост пропада, у општини Рудо годинама очекују реаговање надлежних, када је ријеч о овом великом проблему.

- Мост угрожава нормално функционисање саобраћаја, и пјешака и моторних возила, и врло често се дешавају хаварије на  мосту. Годинама покушавамо да приволимо надлежне да нешто одраде по том питању, али никада још нисмо добили адекватан одговор - истакао је начелник Рајак.

Умјесто реконструкције о којој се годинама причало, сада је извјеснија изградња новог моста. Бар се тако закључује из одговора Путева Републике Српске, који истичу да је планом пословања за ову годину планирана израда главног пројекта и урбанистичко-техничких услова за изградњу новог моста преко ријеке Лим у Рудом.

- Реализација овог пројекта зависи од обезбјеђења финансијских средстава, а планира се финансирање из кредита Свјетске банке у оквиру пројекта рехабилитације путева и путних објеката у Републици Српској. Пројекат Свјетске банке планиран је за реализацију у периоду од четири године, а преговори са Свјетском банком су у току - стоји у саопштењу Путева Републике Српске.

У кратком телефонском разговору,  директор Путева Српске Ненад Нешић нам је рекао да ће на првој сједници Управе и код Владе Српске, иницирати да се започене рјешавање наведеног проблема.

Градитељи су мост "краља Александра" у Рудом, према одређеним подацима, завршили за 1.100 дана. Колико ће још дана требати за градњу новог или реконструкцију постојећег, с правом би се могли питати и возачи и пјешаци.