latinica  ћирилица
21/08/2019 |  16:13 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Братунчани с нестрпљењем чекају почетак радова на изградњи ГП Братунац - Љубовија

Мјештани братуначке општине очекују од Савјета министара БиХ да ће у наредних 30 дана Управи за индиректно опорезивање БиХ обезбиједити додатна три милиона марака за наставак изградње граничног прелаза Братунац - Љубовија. Подсјећамо да су чланови Предсједништав БиХ обавезали су Савјет министара у техничком мандату да хитно обезбиједи недостајућа средства за изградњу прелаза вриједног 14,5 милиона марака.

У локалној управи у Братунцу кажу да су завршили већину послова у вези са експропријацијом земљишта и локалне путне инфраструктуре, тако да са нестрпљењем очекују почетак радова на изградњи граничног прелаза Братунац - Љубовија.

Србија је изградила мост Братољуб на Дрини у мају 2017. године, а БиХ би коначно требало да почне градњу прелаза као заједничке локације царинских служби и граничне полиције Србије и БиХ.

Петко Ратковић, начелник одјељења за урбанизам и стамбено-коминалне послове у Братинцу, истиче да је добра је ствар што  на овом прелазу са наше стране постоји комплетан садржај као и царине, тако да, како је рекао, неже бити великих застоја. 

Најближи гранични прелази за теретни саобраћај су у Зворнику и Вишеграду, па је мост са прелазом у Братунцу изузетна развојна шанса јер у у бизини планирана изградња индустријске и бесцаринске зоне. Стога у Братунцу позивају приврденике да улажу.

И за мјештане Братунца најава изградње граничног прелаза је дочекана са олакшањем - имају мост већ двије ипо године, али им је приступ забрањен. 

Од 14,5 милиона марака, колико ће коштати гранични прелаз Братунац - Љубовија, УИО БиХ обезбиједила је 7,5 милиона КМ, 3,5 милиона је планирано буџетом за 2019 годину, тако да је одлука Предсједништва БиХ да Савјет министара обезбиједи недостајућа три милиона марака за коначно затварање финансијске конструкције. Оно што слиједи је избор ивођача радова, јер је и међувремену завршена и тендерска процедура.