latinica  ћирилица
21/08/2019 |  17:31 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Рудо: Стартап пакети за 65 малих и нових пчелара

Стартап пакети за 65 малих пчелара и пчелара почетника са подручја општине Рудо уручени су данас у овој општини, са циљем унапређења пчеларске производње, посебно код малих и нових пчелара.
Рудо - Старт ап -
Рудо - Старт ап

Стартап пакети додијељени су у оквиру пројекта за развој конкурентности у руралним подручјима који финансира Међународни фонд за развој пољопривреде, а спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, Удружење пчелара "Медовина" и општина Рудо.

Виши стручни сарадник за воћарство у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Драган Бејатовић навео је да су сви пчелари добили пакет у вриједности од 1.120 КМ, те да пакет садржи пет ројева са кошницама и опрему за почетак пчеларења.

- Финансијско учешће корисника пакета и општине Рудо је било по 30 одсто, односно заједно 60 одсто од укупног износа, док је преосталих 40 одсто учешће преко ИФАД пројекта - рекао је Срни Бејатовић.

Према његовим ријечима, пословни план "Организовни узгој пчела у општни Рудо", чији је апликант Удружење пчелара "Медовина", предвиђа улагања у основна средства, односно опрему за производњу меда, која ће помоћи да се добију здрави производи са додатном вриједности са другим производима.

- Пчеларској производњи у овој регији је неопходно повећање продуктивности, количине меда, али и повећање ефикасности. Присутно је и недовољно познавање технологије производње матичне млијечи, полена, прополиса, воска и пчелињег отрова, али и производа у чији се састав они уграђују - рекао је Бејатовић.

Он је напоменуо да се одрживост пчеларске дјелатности може базирати на знању у овој области, гдје се постижу већи приходи и већи профит.