latinica  ћирилица
21/08/2019 |  17:38 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Пале: Постављена скулптура хајдука Старине Новака

Скулптура најпознатијег српског хајдука Старине Новака постављена је данас на Палама, а израдио ју је јапански вајар Кота Сакаи у оквиру 17. "Арт симпозијума Јахорина".
Пале-постављена скулптура Старине Новака - Фото: СРНА
Пале-постављена скулптура Старине НовакаФото: СРНА

Оснивач и умјетнички руководилац "Арт симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је Срни да је ријеч о скулптури постављеној у паљанском парку која је висока 148 центиметара, а широка 83.

- Симпозијум је трајао 15. до 24. јула. Јапанац, који је и професор на Академији у Јапану, није могао у том периоду да заврши фигуру, али је остао на Палама наредних 10 дана и након вриједног рада успио да је приведе крају - истакао је Савић, те додао да је комплетна скулптура рађена у јасену.

Према његовим ријечима, скулптура је заштићена од временских непогода иако би је требало одржавати сваке године и обнављати заштиту.

- Најбоље би било када би направили неку надстрешницу како не би било снијега на њој - додао је Савић.

Он је рекао да је скулптура Старине Новака постављена у паљанском парку јер је поглед усмјерен према такозваној "Новаковој пећини" која се налази на Романији.

Савић је изразио велико задовољство јер грађани већ прилазе и фотографишу се поред скулптуре.

Сакаи, који је ове године други пут учествовао на Колонији, рекао је да је ово први пут да прави нешто оваквог типа јер је практичар фигуративне умјетности.

- Углавном правим фигуре животиља, биљака, јапанских дјевојака, али никада епских личности као што је Старина Новак из мени непознате културе као што је српска - истакао је Сакаи и додао да су паљански крај и људи на њега оставили велики утисак који се манифестовао кроз његов рад.

Старина Новак био је један од најпознатијих српских хајдука који је касније постао војсковођа у служби влашког кнеза Михајла Храброг.

У српској и румунској култури и данас се слави као народни јунак и ослободилац, због бројних ратних успјеха против Турака на подручју данашње Србије, Републике Српске, Румуније и Бугарске.

Старина Новак је историјска личност друге половине 16. вијека, поријеклом из Пореча код Смедерева, а побјегао је у хајдуке због зулума. Традицијско станиште хајдучке дружине Старине Новака је гора Романија код Пала.