latinica  ћирилица
21/08/2019 |  20:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић из Њујорка: Не долази у обзир да Албанци добију све, а ми ништа!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да могућност да косовски Албанци добију све, а ми ништа - не долази у обзир и да на то као предсједник Републике, а ни парламент није спреман и да је то пренио америчким званичницима током разговора у Њујорку.
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović)

Вучић је рекао шта су ставови Србије и да "могућност да Албанци добију све а ми ништа, да ми њих признамо - да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством које би на то било спремно.

- А спремни смо за разговор, да што прије почнемо разговоре како бисмо спречили сваку могућност дестабилизације - рекао је Вучић за РТС.

Добро је то што подржавају наш европски пут, а друго је то да не улазе у то како би требало да изгледа договор између Београда и Приштине, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца, објашњава поруке Стејт депратмента.

- И оно што је лоша ствар и оно што је другачије у односу на ранији период  али не сасвим ново, то је да они траже међусобно признање. Суштински то није велика новост, то смо негдје и очекивали, али сам рекао негде  да под тепих стављамо сами захтјеве великих сила и трудимо се да уживамо у сопственим сновима и митовима. Наше српске уши су неријетко њежне да чујемо све оно што заиста мисле о Србији и односу са Приштином - рекао је он.

- Упитан да прокоментарише и протумачи саопштење Стејт департмента у којем се наводи да САД охрабрује да се фокусира на постизање тог стретешког циља убрзањем реформи, као и да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа који води узајамном признавању, Вучић каже:

- Суштина је у том дијелу око међусобног признања, јер видим да су многи у нашој земљи који су допринијели ставарању услова за доношење одлуке о независности Косова, Приштини и међународној заједници нашли у томе неку велику новост. То није потпуно нови став САД, они су 2008. године признали независнос Косово. Америка је велика сила и ма шта ми говорили, какво код имали руководство ту њихову одлуку нећемо промијенити - истакао је предсједник Србије.

Вучић ије зразио увјерење да не очекује да ће до наставка дијалога између Београда и Приштине доћи прије децембра, када очекује, уз снажни притисак САД, укидање такси које је Приштина увела прије годину дана. 

- Мислим да они свакако до краја новембра, почетка децембра неће укидати таксе, јер је тренутно престиж и гласови у Приштини добијају само када се најгоре говори о Србији, неријетко и о српском народу - појаснио је Вучић који се налази у посјети САД у изјави за РТС. 

Вучић је истакао да је илузорно очекивати да било ко у тим условима предиyборне кампање тражи оно што је рационално и нормално, а то је да укину антицивилизацијске таксе.

- Верујем да ће се у децембру уз снажни притисак САД то догодити -  закључио је он. 

Александар Вучић је рекао да је било важно да изнесе ставове Србије, јер "ако и за педаљ помјеримо став Америике према Србији, направили смо мало чудо".

- Ја да продајем маглу и да говорим да ће Америка одустати од независности Косова, то је неозбиљно - поручио је Вучић.