latinica  ћирилица
21/08/2019 |  20:33 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Петричевић: Дервента - примјер домаћинског односа према инвеститорима

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да Дервента представља примјер успјешне општине и домаћинског односа власти према страним инвеститорима.
Сајам привреде и туризма у Дервенти - Фото: СРНА
Сајам привреде и туризма у ДервентиФото: СРНА

- Дервента је општина са најјачим привредним развојем и позната по великом броју страних инвеститора. Ова општина је од 2013. године члан Сарадничке мреже и даје континуирану подршку програму инвестирања страних улагача - рекао је новинарима Петричевић који је данас у Дервенти отворио 14. Дервентски сајам привреде и туризма на којем учествује 130 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

Он је истакао да Дервента треба да буде примјер другима како треба радити.

- Ту смо да подржимо активности сајма на којем људи стичу нова познанства и стварају нове ангажмане - рекао је Петричевић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је новинарима да у овој локалној заједници послују 824 привредна субјекта и да има 30 страних компанија.

- Ако поредимо Дервенту прије рата са 57.000 становника и 14.000 запослених, те ову данас са 26.500 становника и 7.000 запослених, то је велики резултат - навео је Симић.

Мирослав Симић, директор Спортског центра који је организатор сајма, истиче да су излагачи своје производе изложили на више од 3.200 метара квадратних отвореног и затвореног сајамског простора.

- Излагачи представљају своју богату понуду уз мноштво сајамских поклона и попуста. Улаз на сајам је бесплатан - рекао је Симић.

Међу излагачима је и тринаестогодишњи Драго Савић који је изложио пет икона и два цртежа.

Велику подршку пружио му је дјед Маринко Думанић који се бави израдом икона техником пирографије.

- Већ 12 година излажем на Сајму привреде и туризма у Дервенти, али и на сајмовима у Модричи, Броду, Лакташима, Бијељини, Вишеграду. Унук је имао прву изложбу или наступ на сајму 2017. године - истиче Думанић.

Боро Јелић из Брода каже да на сајму у Дервенти учествује од самог почетка, највише због дружења, познанства и договора о пласману меда и производа од меда.

Отварању сајма присуствовали су и народни посланик Игор Жунић, те представници општина Дервента, Брод и Модрича.

На свечаности отварања наступили су Културно-умјетничко друштво "Дервента" и пјевач Дарко Ђекић.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства трговине и туризма Републике Српске, Привредне коморе Српске и начелника општине Дервента Милорада Симића.

Сајам је отворен до петка, 23. августа, од 10.00 до 21.30 часова.