latinica  ћирилица
21/08/2019 |  20:48 | Аутор: СРНА

Макрон: Пријем Москве у Г7 прије рјешења украјинске кризе био би грешка

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас да би поновни пријем Русије у Групу Г7 без рјешења кризе у Украјини било грешка и нагласило би слабост западних сила.

- Мислим да би повратак Русије за сто без икаквих услова био знак слабости Г7. Била би то стратешка грешка за нас - рекао је Макрон.

Према његовим ријечима, криза у Украјини мора бити рјешена прије него што се Русија буде могла вратити у Г7 чак иако је од кључне важности разговарати о међународним кризама са Москвом.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је синоћ да би било прикладно допустити Русији да се придружи групи Г7 индустријски најразвијенијих земаља.

Макрон је нагласио да амерички технолошки гиганти плаћају непоштено мале порезе и од Вашингтона је затражио помоћ у реформи глобалног глобалног пореског корпоративног закона.

Гиганти попут Фејсбука, Гугла и Амазона тренутно могу да пријављују порез у земљама као што су Ирска и Луксембург без обзира гдје је приход остварен.

Парламент Француске је у јулу одобрио порез од три одсто на приход од дигиталних услуга већи од 25 милиона евра и остварен у тој земљи и 750 милиона евра негдје друго у свијету.