X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
22/08/2019 |  07:39 ⇒ 07:40 | Извор: СРНА

Ко је мијењао опрему у ПС БиХ? Отворена и просторија са серверима

Секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ Кенан Вехабовић потврдио је Срни да су за вријеме колективног годишњег одмора радници непознате фирме ушли у зграду парламента без сагласности Секретаријата ове институције и замијенили опрему из парламентарних сала, те улазили и у друге просторије.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Он је навео да су у Бијелој сали замијењена два нова плазма екрана и постављени други, те да је остављен папир ко је то радио, али није желио да открије назив фирме прије сједнице колегијума Секретаријата коју је заказао за понедјељак, 26. август.

Вахабовић каже да је јуче контактирао Службу за заједничке послове институција БиХ и они су потврдили да је замијењена опрема, те да је директор Службе Драган Шојић наредио да се уђе унутра.

- У свему овоме је спорно то да постоји јасно упутство о начину кориштења сала у парламенту БиХ, који је донио колегијум оба дома, а то је искључива надлежност и овлаштење колегијума Секретеријата. Не може се ући ни у једну просторију парламента БиХ, обезбјеђење из Службе не смије пустити никога уколико не постоји наша сагласност, а нама се нико није обраћао. Сулудо је да је отворена и просторија у којој су смјештени сервери - каже Вехабовић.

Он напомиње да је нарочито забрињавајуће то да неко мимо прописа и процедура отвара и сервер собу, јер зграда посједује више од 10 безбједносних подручја, те упитао да ли је неко уопште размишљао какве могу бити посљедице.

- Шта су они тражили у тој просторији нека да појашњења онај ко је дао овлаштења да ту уђу, односно обезбјеђење, односно ко је њима наредио. Прекршили су дефинитивно пропис, јер има јасно наведено шта су њихове надлежности. Одговор треба дати директор Службе за заједничке послове институција БиХ - истиче Вехабовић.

Он није могао да прецизира тачан датум када је извршена замјена опреме, али да је могуће да је било 5. или 7. августа, те да су тада запослени из ИТ сектора били на годишњем, а када су дошли, редовним прегледом опреме су утврдили ове измјене.

Вехабовић каже да је за понедјељак заказао сједницу Колегијума Секретаријата када ће бити предузети одређени кораци.

- Ми не можемо бити истражитељи, постоје надлежне институције које ће утврдити шта је рађено, ко је то наредио, због чега су скинуте плазме које су биле директно спојене на систем и припремљене за засједање парламента. Они су искључили каблове и поставили друге. Извршићемо провјере да ли је настала каква штета, јер се не смије ништа дирати без присуства радника ИТ сектора. Постављам питање да ли ми, колегијум Секретаријата, можемо убудуће, одговарати за имовину парламента БиХ са оваквим начином обезбјеђења? - пита Вехабовић.

Одговарајући на питање да ли је у међувремену контактирао Шојића, Вехабовић каже да ће сваки пут да контактира некога ко поступи у складу са законом, али не и оне који прекрше прописе како своје институције, тако и институције парламента БиХ.

- Сматрам да нема потребе да га контактирам. Уколико је прекршен пропис постоје институције које ће то утврдити. Његова је била обавеза, јер они раде у интересу ових објеката, зато су надлежни и зато су плаћени. А, због чега је то наредио, шта је био циљ, интерес нека он да одговор - каже Вехабовић.

Он је додао да се поставља питање да ли су особе које су улазиле евидентиране у систему Службе приликом уласка, шта су унијеле, а шта изнијеле од опреме.

- Да ли су ови људи прошли КДЗ преглед, што је дио уобичајене процедуре - пита Вехабовић.