latinica  ћирилица
22/08/2019 |  08:14 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Уклањање авио-бомби у Новом Граду

Из корита ријеке Сане у Новом Граду на локацији испод жељезничког моста данас ће бити уклоњено шест авио-бомби тежине по 70 килограма, заосталих из Другог свјетског рата.
Нови Град, мост - Фото: РТРС
Нови Град, мостФото: РТРС

Бомбе ће од 9.00 до 11.00 часова уклонити припадници Сектора за деминирање Републичке управе Цивилне заштите, најављено је из општинског Штаба за ванредне ситуације.

Издата је наредба о привременом удаљавању становништва у полупречнику од 100 метара од жељезничког моста на Сани, у дијелу улица Меше Селимовића и Бањалучке.

Забрањено је кретање и боравак становништва на отвореном простору од 9.00 до 11.00 часова у дијеловима насеља Урије и Буљук у полупречнику од 200 метара од моста на ријеци Сани, у дијелу улица Меше Селимовића и Бањалучке.

У зони полупречника од 800 метара од моста на Сани забрањен је саобраћај воденим путем од 9.00 до 11.00 часова.

У зони полупречника од 500 метара од жељезничког моста на Сани мјештани су упозорени о активностима које ће бити спровођене.

Грађани су дужни да прије напуштања објеката отворе све застакљене површине.

Из Штаба су апеловали да становници ових насеља сарађују са надлежним службама заштите и спасавања, придржавајући се њихових упутстава.

Почетак и крај акције неутрализације експлозивних средстава заосталих из Другог свјетског рата биће означен звучним сигналима, сиреном за узбуњивање из општинског Центра за обавјештавање, као и у средствима информисања.

Од понедјељка, 12. августа, корито ријеке Сане између друмског и жељезничког моста заједно прегледају припадници Републичке управе Цивилне заштите, Министарства унутрашњих послова Чешке, Федералне управе Цивилне заштите и рониоци из Србије, који ће учествовати у њиховом уклањању.

Авионске бомбе ће након вађења из воде бити транспортоване чамцима чешке полиције, а затим претоварене и превезене до Петковца, гдје ће бити неутралисане.