latinica  ћирилица
22/08/2019 |  11:09 ⇒ 14:41 | Аутор: Агенције

Распуштена тзв. косовска скупштина

Посланици скупштине тзв. Косова изгласали су распуштање тог тијела. За је гласало 89 посланика, двоје је било против, док је један посланик био уздржан.
Скупштина самопроглашеног Косова - Фото: РТС
Скупштина самопроглашеног КосоваФото: РТС

Посланици Српске листе нису присуствовали данашњој сједници.

Скоро мјесец дана након оставке премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, скупштина је изгласала приједлог за распуштање шестог сазива ове скупштине, преноси портал КоССев.

Јавност на КиМ сада очекује да предсједник привремених приштинских институција Хашим Тачи поступи по уставним обавезама и распише седме ванредне парламентарне изборе.

У краткој дебати која је претходила гласању о приједлогу за распуштање, шеф посланичке групе ЛДК Авдулах Хоти поручио је да ће влада ПАН отићи у историју као најобимнија, али и као влада чији су званичници суочени са оптужницама. Навео је и да је ова влада, али и предсједник покушала да води "неуставан дијалог са Србијом", те да политички консензус око дијалога никада није постигнут.

Проблема је било и у спољној политици, каже Хоти, указавши на то да грађани са Космета и даље немају визну либерализацију, а да "косовска полиција" није дио Интерпола.

Сједници које је заказана почетком мјесеца је претходило више недјеља политичког превирања у Приштини, а у припреми за ванредне изборе до сада је формализована једна предизборна коалиција - између ААК Рамша Харадинаја и ПСД Шпенда Ахметија.

Према спекулацијама у медијима, од три датума када је законски могуће заказати изборе - 22. септембар, 29. септембар или 6. октобар, Тачи је већ одабрао посљедњи.

Оцјену да ће ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији бити заказани за 6. октобар, изнио је и српски предсједник Александар Вучић.