latinica  ћирилица
22/08/2019 |  12:13 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Арлов и Остојић у посјети малишанима из Српске који љетују у Грчкој

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов и начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић посјетили су малишане из Републике Српске и КиМ, који од 12. августа љетују у Православном одмаралишту "Свети Андреј" код Атине.
Грчка Арлов - Фото: РТРС
Грчка АрловФото: РТРС

Заједно 30 дјеце из Хан Пијеска и 76 дјеце из косметских општина Грачанице, Штрпца, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, захвалила су се грчком донатору и пријатељу српског народа Николасу Чанопулосу, те Канцеларији за КиМ Владе Србије на љетовању у Грчкој.

- Дјеца из Републике Српске отишла су захваљујући Одбору за помоћ КиМ из Републике Српске и нашем великом пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" која бораве од 12. до 24. августа на љетовању у Грчкој. Њихове породице у протеклим годинама биле су домаћини дјеци са Косова и Метохије - истакао је Арлов.

- Дошли смо да обиђемо дјецу и захвалимо грчком добротвору за диван хумани гест за малишане из Републике Српске, а највише за малишане са КиМ, да на тренутак забораве на све животне проблеме које доживљавају на Космету.
Велика је ово патриотска хуманост православних народа. То морамо поштовати и подржавати - додао је Арлов.

- Дјеца се осјећају одлично и то је најважније. Купање у мору и базену, разне спортске и друге активности, обилазак Атине. Дошли смо јутрос у посјету у право вријеме, у 8 часова на подизање заставе Грчке, Републике Српске и Србије које се подижу уз три химне. Ако овај пројекат буде и убудуће настављен, уврстићемо и друга мјеста из Српске чије су породице протеклих година примале дјецу са Косова и Метохије - истакао је начелник Хан Пијеска.

Остојић је рекао да су донијели и поклоне да се захвале великом хуманом гесту.

- Сутра на приредби и завршној вечери уручићемо поклоне грчком донатору - гусле са ликом Његоша и круном Немањића, слику Храма Христа Спаситеља из Бањалуке и шал Републике Српске. Захвалићемо се јавно на великом хуманом гесту.
Очекујемо сутра да ће нам се придружити и грчки херој Маринис Рикудис који је као капетан брода НАТО снага 1999. године одбио да бомбардује Србију- нагласио је Арлов.

- Ако будемо у прилици, њему ћемо уручити макету манастира Грачаница и мајице са његовим ликом које је припремио Хан Пијесак. То је најмање што можемо учинити за ту патритску људску величину коју је исказао Рикудис, а упознаћемо га са великим пројектом нашег одбора, а то је изградња дневног центра "Подржи ме - 9 јануар" у Косовској Митровици за 139 дјеце са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији - додао је Арлов.

Дјеца се враћају у Републику Српску и Косово и Метохију у суботу 24. августа.

Дјецу из Хан Пијеска очекује пут од 1.400 километара, али и незаборавно љетовање и дружење са вршњацима са Косова и Метохије.