latinica  ћирилица
22/08/2019 |  12:36 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Београд: Положено цвијеће на Кочићев гроб (ФОТО)

У Београду се данас одржава Кочићев дан, који је дио манифестације Кочићев збор, посвећене српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу.
Петар Кочић-Београд - Фото: РТРС
Петар Кочић-БеоградФото: РТРС

Кочићев дан почео је полагањем цвијећа на Кочићев гроб у Алеји великана на Новом гробљу. Вијенац је положио шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Цицовић је навео да Представништво и ове године настоји да на најбољи начин организује окупљање на Кочићевом гробу и да, како је навео, изнова покаже значај очувања српске културе, традиције, језика и писма.

- Кочић је томе дао значајан допринос и оним што је чинио и у политици, а, наравно, и писањем књига - рекао је он.

Књижевнике из Кочићевог завичаја, представнике градова Бањалука и Београд, као и Завичајног друштва Змијање из ова два града, пригодном бесједом о Петру Кочићу поздравио је предсједник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић.

Фото: РТРС

Витезовић је рекао да је од најранијег доба везан за Кочићева дјела, те да је добио и награду која носи његово име.

Истакао је да Кочићева награда за њега представља велико признање.

Књижевник Ранко Рисојевић из Удружења књижевника Републике Српске нагласио је да је важно сјетити се Кочића, његовог рада и животног пута.

- Кочић нам је оставио, прије свега, врло значајан језик. Он је један од тих по којима је стварана норма језика и савремени српски језик - рекао је Рисојевић.

У 20.00 часова у Удружењу књижевника Србије биће одржано књижевно вече посвећено Кочићу.

Овогодишња манифестација Кочићев збор почела је 19. августа отварањем собе сјећања на Петра Кочића у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, а до 25. августа биће организована бројна дешавања на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду.