latinica  ћирилица
22/08/2019 |  14:39 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Трнинић: Аустријанци желе да развију нови систем транспорта у Добоју

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас Срни да је аустријска компанија "Рејл карго Аустрија", која се бави жељезничким утоваром и транспортом робе, са акцентом на контејнерски транспорт, заинтересована да такав систем развија у Добоју.
Беч-Трнинић,Илинчић-компанија "Рејл карго Аустрија" - Фото: СРНА
Беч-Трнинић,Илинчић-компанија "Рејл карго Аустрија"Фото: СРНА

Трнинић је истакао да је ријеч о интермоделарном систему жељезничког транспорта који није знатније развијен у Српској.

- Они су показали интересовање да такав систем развијају у Добоју. То има пуни смисао и било би корисно и значајно за "Жељезнице Републике Српске", Српску и локалну заједницу. Разговарамо о тим иницијативама, очекујемо од њих узвратну посјету и приједлоге и идемо у активности усмјерене ка развијању тог вида транспорта - нагласио је Трнинић.

Према његовим ријечима, Добој је жељезничко чвориште, а Аустријанци су оцијенили да је то најбоља локација у БиХ.

- Одатле би покривали цијелу регију рачунајући и на капацитете лука Плоче и Брчко, везу према Хрватској и Србији, али и близину индустријских центара као што су Бањалука, Тузла, Сарајево и Зеница. Њихова је процјена да би то било исплативо. Постоји интересовање и наших "Жељезница" да идемо у том правцу, а о тим детаљима ћемо се договарати - каже Трнинић.

Он је подсјетио да је теретни саобраћај најбољи дио пословања "Жељезница Републике Српске".

- Овај вид транспорта који имају Аустријанци није у знатној мјери заступљен у нашим "Жељезницама". То би повећало обим транспорта и утицало на финансијске ефекте, а било би значајно и за локалну заједницу отварањем радних мјеста и другим ефектима - рекао је Трнинић.

Осим Трнинића, састанку у Бечу присуствовао је и вршилац дужности директора "Жељезница Републике Српске" Зоран Илинчић.

Компанија "Рејл карго Аустрија" послује у саставу аустријских државних жељезница и задужена је искључиво за теретни саобраћај.