latinica  ћирилица
22/08/2019 |  15:17 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Добрљин: Куда иду дивље свиње?

Због најезде дивљих свиња, пољопривредници на подручју Добрљина код Новог Града биљеже велику штету. Помоћ су тражили и од локалног ловачког удружења, али сезона ловостаја још траје, па на одстрел не могу да рачунају.

Адам Нишевић из Добрљина има 30 хектара засијаних кукурузом. Прољетос је поплава учинила своје, а сада, каже, дивље свиње остављају пустош на њивама.

- Они једноставно преко ноћи девастирају имање. У кишним ноћима тад је највећа најезда.Ј едноставно ненормално је и ја не вјерујем да ће ишта остати од ове најезде - каже Адам Нишевић. 

Маринко Колунџија истиче, да ноћу са комшијама одлази у њиву и пали гуме да би отјерали дивље свиње. Међутим, ни то више не помаже.

- Идем навече палим гуме, али веома мали ефекат је од тога. Велика јата близу 40 комада, крмача и прасци то кад уђе у њиву направи голему штету - напомиње Мирко Колуџија.

Обраћали су се за помоћ и предствницима локалног Ловачког удружења" Пастирево". Тамо, међутим, кажу да им до почетка ловне сезоне закон брани да користе оружје и помогну пољопривредницима.

- Ловачко удружење може да предузме од 1. септембра је дозвољен лов Законом о ловству на дивље свиње. И да помогнемо мјештанима у заштити усјева и ми ћемо нешто предузети око тога - исакао је Маринко Дејановић, технички секретар и ловочувар ЛУ "Пастирево".

Мјештани Добрљина ипак се плаше да ће до почетка ловне сезоне бити касно за интервенцију.