latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:14 | Аутор: СРНА

Меркел: Нисам дала рок од 30 дана за Брегзит

Њемачки канцелар Ангела Меркел објаснила је да није Великој Британији дала рок од 30 дана да пронађе рјешење за "бекстоп" аранжман у оквиру Брегзита, већ да је хтјела да нагласи колико је мало остало до крајњег рока постављеног за 31. октобар.

Она је на конференцији за новинаре у Хагу рекла да је рјешење, за које су потребне двије или три године, могуће пронаћи у року од 30 дана.

- Рекла сам да се оно за шта су потребне двије или три године може постићи за 30 дана. Другим ријечима, треба истаћи да се то може постићи до 31. октобра - истакла је Меркелова.

Меркелова је изјавила да "није ријеч о 30 дана", већ да је сврха помињања тог периода била да послужи као примјер чињенице да се рјешење мора пронаћи за кратко вријеме јер Велика Британија жели да напусти ЕУ 31. октобра.

Током заједничке конференције са премијером Велике Британије Борисом Џонсоном чинило се да је Меркелова наговијестила да постоји могућност да ће се рјешење за "бекстоп" пронаћи у наредних 30 дана.

- Речено је да ћемо вјероватно пронаћи рјешење у наредне двије године. Међутим, могли бисмо га пронаћи и у наредних 30 дана, што да не?! - рекла је Меркелова.

Џонсон је у више наврата истакао да из споразума за Брегзит треба потпуно искључити аранжман "бекстоп".

Он је рекао да му је Меркелова дала рок од 30 дана да представи алтернативно рјешење.

Предсједник Француске Емануел Макрон рекао је Џонсону раније данас да нема довољно времена да се поново преговара о комплетном споразуму за Брегзит.

Меркелова и чланови њене администрације састаће се данас са холандским премијером Марком Рутеом и министрима из његове Владе ради разговора о заједничкој борби против климатских промјена.

Састанак у Рутеовој резиденцији одржава се у вријеме када све указује на то да Њемачка неће испунити задате циљеве за смањење штетних гасова до наредне године.