latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:40 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Рудо: Политичка превирања до распуштања скупштине

Коначну одлуку да ли ће бити распуштен локални парламент у Рудом, након неуспјелог опозива начелника, донијеће Народна супштина Републике Српске. Иницијативу о распуштању упутило је ресорно министарство, а у ишчекивању одлуке, политичка превирања у овој општини не јењавају.

Начелник општине Рато Рајак, који је у децембру прошле године "преживио" референдум о опозиву, очекује да Народна скупштина уважи став и мишљење грађана и распусти скупштину општине.

- Распуштање скупштине би у великој мјери разријешило тренутну, јако лошу политичку ситуацију, јер не функционише никаква сарадња између извршне власти и скупштине, због ових односа је и дошло до референдума - истиче Рато Рајак, начелник општине Рудо.

Из скупштинске већине не желе да прејудицирају одлуку републичког парламента, али одбацују начелникове наводе да не функционише на релацији начелник-скупштина општине, што потврђује и усвајање буџета за ову годину.

- Сигуран сам да са стране скупштине нема опструкције, значи акти, одлуке које начелник предложи, ми их размотримо и у 90 одсто случајева усвојимо - истакао је Велибор Ћировић, предсједник СО Рудо.

Много полемике изазвало је неусвајање ребаланса буџета и плана капиталних инвестиција.

- Иста скупштина послије референдума није жељела да усвоји ни ребаланс буџета, у овој години нису усвојили извјештај буџета из 2018. године којим је дефинисан и остварен суфицит у износу од 580.000 КМ из протекле године, што су значајна средства за улагање у овој календарској години. За нас то су велика средства блокирана - додаје Рато Рајак. 

И док начелник тврди да већина није хтјела прихватити суфицит с његовим потписом, чиме онемогућава усвајање плана капиталних инвестиција, из скупштинског руководства одговарају да не могу усвојити нешто што није ни дошло на дневни ред – кажу није стигла ни одлука о расподјели суфицита, ни одлука о капиталним инвестицијама.

- Комисија за капиталне инвестиције је избодовала пројекте, ранг-листу дала начелнику и он је требао да састави одлуку и да је да скупштини на усвајање. Ми не можемо да усвојимо нешто што није дошло на дневни ред, према томе, ја прије мислим да је начелник блокирао та средства, а не скупштина - додао је Велибор Ћировић.

Грађани Рудог, бар они које интересују дешавања у згради општине, сматрају да је крајње вријеме да се трзавице зауставе и крене у рјешавање животних проблема.

Политичка превирања у Рудом постала су дио свакодневице, а да ли ће тачку на то ставити одлука Народне скупштине остаје да се види.