latinica  ћирилица
22/08/2019 |  16:43 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Љубији пријети еколошка катастрофа - помоћ градске власти или блокада путева

У Љубији код Приједора протест упозорења грађана због како кажу, бројних обећања актуелне власти у граду, а која нису испуњена. У овој мјесној заједници, која је десетак километара од града, вријеме је стало, а поред тежине живота, коју не заслужује човјек у 21. вијеку, мјештани упозоравају да им, како наводе, пријети и еколошка катастрофа. Ако власт у Приједору ништа не уради, најављују блокаду путева!

Много обећано, а ништа није урађено – поручили су данас мјештани Љубије. Урушена инфраструктура, из пријератног доба, пријети сигурности грађана. Дио Љубије нема питку воде, кажу мјештани и додају да је то само кап у мору њихових проблема.

- Канализација која је неријешена, дјеца су у питању, одрасли мање више, али због дјеце, уличне расвјете, ове старе руине зграде, то све треба порушити. О нама нико заиста не води рачуна - каже мјештанка Верица Ловрић.

Градска управа, тврди предсједник мјесне заједнице, оглушила се на еколошку катастрофу која пријети Љубији, јер су зидови канала у који се слијева канализација потпуно урушени.


-Тај канал је урушен 100 одсто. Питање је тренутка када ће да преплави и да нанесе велику еколошку катастрофу овдје у нашем мјесту - ријечи су Горана Праштала, предсједника мјесне заједнице Љубија.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић каже да је судбина Љубије иста као и у бројним некадашњим рударским мјестима гдје је угашена производња.

- Свака појава која се дешава захтијева план и инвестицију. Оно што ћу врло брзо реаговати послати екипу да сагледа о чему се ради на том одрону. Колико сам добио информацију тај одрон је на подручју које гравитира у близини бивше болнице старој у Љубији и видјећемо о чему се ради - истакао је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Обраћали су се годинама градској управи у Приједору, истичу становници Љубије. Поручују – до данас је остало све само на обећањима!

- Правимо неке дописе и имамо своје потребе али то се ништа не рјешава, никада се то не одобрава, не знамо због чега - каже Весна Шолаја из Љубије, а на њене ријечи надовезује се и Зора Балабан: 

- Свашта је обећано, за сваке изборе мед и млијеко све се обећа, док прођу избори док се све заврши заборављени Љубљани, нико више не води рачуна.

У Љубији живи око 2.200 становника , већином избјеглих и расељених. До деведестих година ово је била богата рударска варош, данас мјесто гдје људи препуштени сами себи преживљавају. Поручују потенцијала још увијек има, само треба добра воља!