latinica  ћирилица
22/08/2019 |  18:53 | Аутор: РТС

Македонија: Јанева иза решетака, бура на политичкој сцени

Шефица специјалног тужилаштва Катица Јанева враћена је у притвор, пошто јој је позлило на сахрани мајке, јављају македонски медији. Притварање македонске верзије Елиота Неса изазвало је нове тензије на македонској политичкој сцени.
Катица Јанева (фото: Плусинфо) - Фото: 24chasa.bg
Катица Јанева (фото: Плусинфо)Фото: 24chasa.bg

Највећа опозициона партија у Северној Македонији, ВМРО-ДПМНЕ оштро се обрушила на владу премијера Зорана Заева, тражећи да се истрага о рекеташкој афери која је озбиљно уздрмала правосудни систем у тој држави, прошири и на сина шефице специјалног тужилаштва Катице Јаневе. 

Јанева, која је у сриједу приведена послије серије претреса и саслушања, је током дана поново враћена у притвор пошто јој је позлило током сахране мајке у Ђевђелији.

ВМРО-ДПМНЕ је четворомјесечну истрагу о рекеташкој афери у коју су наводно укључени локални тајкуни, ријалити звезда и шефица тужилаштва назвали фарсом, тврдећи да је Јанева само "рекеташ за рачун Зорана Заева".

- Катица Јанева је четири мјесеца остављена на слободи да почисти трагове који воде директно до главе хоботнице, а сви знамо ко је то - рекао је портпарол ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

Македонски премијер је одговорио да ће одговарати свако ко се огријешио о закон.

Афера "Рекет" ће бити на дневном реду Главног одбора владајуће Социјал-демократске странке Македоније, најавио је Заев, наводећи да ће се његова странка оградити од особа за које се утврди да су се огријешиле о закон.